Terwijl aanstaand weekend de beste triatleten ter wereld in actie komen tijdens de PTO 2020 Championship, racet de Amerikaanse Robert Verhelst – beter bekend als ‘Fireman Rob’ – Challenge Daytona op een andere manier. Het mag dan niet heel snel zijn, maar hij is een man met een missie. Bepakt en bezakt met maar liefst 25 kilogram loopt hij 24 uur lang rondom het circuit. Op het moment van schrijven heeft hij bijna negen uur achter de rug.

Verhelst lijdt aan een post traumatische stress stoornis en ging deze uitdaging dan ook aan om meer bewustzijn te creëren voor mensen die hier ook last van hebben. “Dit soort uitdagingen zorgen ervoor dat ik de mentale pijn even vergeet. Het aangaan van moeilijke uitdagingen geeft mij het gevoel dat ik compleet ben. Het is net als triathlon: je komt wat moeilijke momenten tegen, maar je wil niet opgeven. Nooit”, zo vertelt de brandweerman aan Triathlon Today.

70 kilometer

Verhelst hoopt uiteindelijk een afstand van 70 kilometer af te leggen, maar vreest met name voor het mentale aspect. “Vanaf acht uur besteed je alleen aandacht aan hetgeen waar je geen last van hebt. Ik zal soms wat muziek luisteren en soms ook niet. Vrienden zullen mij steunen en wat eten en drinken brengen als ik het nodig heb.”

De eerste twaalf uur van zijn tocht zal Verhelst afleggen rondom het parkeerterrein voor de Daytona International Speedway, maar daarna is hij toegestaan om over het NASCAR-circuit te lopen, waar ook Challenge Daytona plaatsvindt.