Waar het Challenge Daytona normaal al niet aan spektakel ontbreekt, er wordt bijvoorbeeld geracet op een NASCAR-baan en dan ook nog eens in de avond, zal dat dit jaar in december alleen maar extra zijn: de Professional Triathletes Organisation (PTO) maakte zojuist namelijk bekend dat zij de handen ineenslaat met Challenge North America en USA Triathlon, en in december een Wereldkampioenschap Middle Distance in Daytona organiseert. Niet alleen die fameuze eretitel zal dan op het spel staan, maar ook een prijzenpot van maar liefst 1 miljoen dollar.

Challenge Daytona vindt dit jaar, mits het coronavirus dat toelaat uiteraard, plaats op 4, 5 en 6 december. Net als voorgaande jaren zal er onder andere een Sprint en MD voor Age Groupers worden georganiseerd, Junior Challenges en een Pro-Am race, waarbij pro’s in teams met Age Groupers strijden om de snelste tijd. Paradepaardje zal dit jaar dus het zojuist aangekondigde WK worden, waarin de beste atleten ter wereld racen om in totaal 1 miljoen dollar. Dat WK vindt op de laatste dag van het weekend en dus op 6 december plaats. Een aantal grote namen heeft inmiddels al laten weten sowieso te starten: Lionel Sanders, Sebastian Kienle, Andrew Starykowicz, Tim O’Donnell, Meredith Kessler en Heather Jackson bijvoorbeeld. Hieronder een korte impressie van meer van deze topatleten:

(tekst gaat verder onder video)

Juist in deze tijd, waarin het allemaal nog onzeker is wanneer er weer geracet kan worden, is het een opluchting om een dergelijk groot evenement aan te kondigen, zo benadrukt Challenge North America CEO William Christy. ,,In een wereld die vaak verdeeld is, zorgt triathlon juist wereldwijd voor verbinding. Juist nu hebben we die verbinding nodig. Met zoveel evenementen die worden gecanceld, is het lastig om te bepalen of er deze zomer of herfst al geracet kan worden, dus hebben we USA Triathlon en de PTO benaderd om te kijken of ons evenement (Challenge Daytona, red.) een verbindende factor kan spelen binnen onze sport en de triathlon community.” Deze opvatting wordt volledig gedeeld door Rocky Harris, CEO van USA Triathlon.

Charles Adamo, PTO Chairman, vult nog aan. ,,We zijn erg blij samen te kunnen werken met USA Triathlon en Challenge Daytona, om zo de community te ondersteunen en atleten een wedstrijdkans te kunnen bieden. In een tijd waarin veel pro races worden gecanceld en andere races worden uitgesteld zonder prijzenpot, bieden wij 1 miljoen dollar voor dit WK Middle Distance.”