Na een prachtige battle met Lucy Charles-Barclay, is India Lee zojuist de verrassende winnares van de PTO T100 in Miami geworden. Na een race waar veel vrouwen de finish niet haalden, waren het uiteindelijke drie Britten die op het podium plaats mochten nemen. Diede Diederiks stond met een wildcard aan de start, kwam met flinke achterstand over de finish en werd uiteindelijk twaalfde.

De wedstrijd – over 2 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 18 kilometer lopen – werd niet verrassend direct aangevoerd door Lucy Charles Barclay, die vanaf de start bij het zwemmen de leiding nam en alleen Lucy Bucking in haar voeten meekreeg. Beide dames bleven gedurende het zwemonderdeel bij elkaar en klommen na 24:52 minuut weer aan land. De eerste serieuze verschillen waren toen al ontstaan, want Sara Perez Sala, die als derde naar haar fiets mocht, had toen 57 seconden achterstand en dat gold ook voor Holly Lawrence, India Lee, Marta Sanchez, Pamella Oliveira, Haley Chura en Paula Findlay. Kat Matthews, Daniela Ryf en Emma Pallant-Browne – elfde, twaalfde en dertiende – liepen meer achterstand op en kwamen met 2:20 minuut achterstand uit het water. Diede Diederiks beleefde meteen een moeizame start van de dag en kwam met vijf minuten achterstand als laatste uit het water.

Op de fiets ontstond een situatie waarbij de wedstrijd werd gedomineerd door de Britse vrouwen: Charles-Barclay en Buckingham bleven bij elkaar en Holly Lawrence en de naar voren gereden India Lee vonden elkaar ook en reden op derde en vierde positie. Na zo’n dertig kilometer hadden beide vrouwen een achterstand van dertig seconden op de koploopsters, maar was vooral duidelijk dat andere favorieten als Paula Findlay en Kat Matthews vooralsnog niet dichterbij konden komen en op bijna twee minuten achterstand reden. Diederiks op haar beurt verloor ondertussen tijd en kon alleen Jackie Hering achter zich houden.

Even leek het erop dat er weinig ontwikkelingen kwamen, tot eerst Sara Perez Sala uit de wedstrijd stapte en niet veel later ook Buckingham de wedstrijd beëindigde vanwege klachten aan de rug. Dat betekende dus dat Charles-Barclay vanaf dat moment, vijftig kilometer in de wedstrijd, solo aan de leiding ging, al kwam Lee steeds dichterbij. Lee had op haar beurt Lawrence al achter zich gelaten en had duidelijk de jacht op Charles-Barclay geopend: het verschil tussen beide vrouwen was nog maar twintig seconden. Lawrence volgde als derde op 1:26 minuut en vervolgens volgden Lucy Byram, Kat Matthews en Paula Findlay op ruim twee minuten.

Met nog zo’n tien kilometer te gaan, haalde Lee haar landgenote Charles-Barclay uiteindelijk in. Althans; ze ging er niet voorbij, maar de twee vrouwen bleven tot T2 bij elkaar en begonnen dus ook tegelijkertijd aan de afsluitende 18 kilometer hardlopen. Charles-Barclay deed dat het snelste, want pakte meteen een voorsprong op Lee. Ondertussen druppelden de andere vrouwen binnen, met eerst Lucy Byram, Lawrence, Matthews en Findlay: dit viertal kwam op 2:45 minuut T2 binnen gereden. Ryf kende een geweldig slotstuk op de fiets en volgde daar als zevende en slechts een paar seconden achter. Tijdens het fietsen waren er overigens meerdere uitvallers en dus was Diederiks bij het binnenkomen van T2 opgerukt naar een dertiende plaats. Nog steeds lag alleen Hering achter haar en haar achterstand was opgelopen tot al bijna tien minuten.

Ook tijdens het lopen bleek Miami weer een waar slachtveld en het eerste slachtoffer bleek Matthews: al na een kilometer kwam ze met kramp in haar kuit geparkeerd te staan en kon ze niet anders dan wandelend toekijken hoe verschillende vrouwen haar passeerden. Niet veel later stapte ze huilend en onder toeziend oog van haar man uit. Voor Diederiks betekende dit uiteraard opnieuw een gewonnen positie.

Tegelijkertijd begon Lucy Charles-Barclay na een paar kilometer haar voorsprong op Lee weer te verliezen en na vijf kilometer op de teller liepen de vrouwen nagenoeg weer bij elkaar. Nog geen kilometer later versnelde Lee op indrukwekkende wijze, waarbij ze Charles-Barclay meteen achter zich liet. Halverwege de run ging Lee dus solo aan de leiding.

Ook al werd de voorsprong van Lee niet groot, bleef ze wel sterk lopen om uiteindelijk een prachtige overwinning te claimen. Lee won de race in een tijd van 3:27:12. Lucy Charles-Barclay werd tweede in 3:27:42 en Holly Lawrence derde in 3:30:36.

Diederiks finishte uiteindelijk als twaalfde in een tijd van 3:43:51.

Diede Diederiks na de finish (Foto: 3athlon.nl)