Alsof er magie in de lucht hing, hebben Youri Keulen en Menno Koolhaas zojuist op geweldige wijze gepresteerd bij de PTO T100 in Miami. Beide Nederlanders lagen vanaf het begin van de race goed in de wedstrijd en sloegen uiteindelijk toe met een ijzersterke run. In de wedstrijd over 2 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 18 kilometer hardlopen werden ze uiteindelijk vierde en zesde. De race werd gewonnen door Magnus Ditlev.

In een warm en ook winderig Miami was het de Fransman Sam Laidlow die aanvankelijk de leiding nam tijdens het zwemmen. Met hoog tempo nam hij onder andere Aaron Royle, Rico Bogen, Alistair Brownlee, Ben Kanute, Daniel Baekkegard, Jason West, Mathis Margirier en Gregory Barnaby met zich mee, maar ook de Nederlanders Menno Koolhaas en Youri Keulen zwommen ontzettend goed en handhaafden zich in de kopgroep.

Gedurende de tweede helft van de twee kilometer zwemmen liet Laidlow zich wat naar achteren zakken en liet hij het initiatief aan Bogen, die na 23:30 minuut ook als eerste uit het water kwam. De regerend wereldkampioen 70.3 zwom hard, maar toch was de kopgroep bij de swim exit nog volledig intact. Koolhaas kwam ontzettend goed als zesde uit het water, evenals Keulen die op een elfde positie perfect nog steeds perfect in de mix lag. Grootste afwezige was Magnus Ditlev: de Deen die werd gezien als favoriet kwam op een kleine minuut achterstand uit het water. De Amerikaan Sam Long liep nog grotere averij op en kwam bijna 3:30 minuut later uit het water.

Op de fiets ontstond meteen een prachtig machtsspel en waren het aanvankelijk twee mannen die er samen vandoor gingen. Fransman Mathis Margirier nam het initiatief en kreeg Alistair Brownlee, netjes op de toegestane afstand, in z’n wiel. Daarachter begonnen de andere mannen niet snel, maar wel degelijk tijd te verliezen. Bogen, Royle en Keulen reden op posities drie, vier en vijf en hadden na 15 kilometer een achterstand van twintig seconden. Daar nog eens twintig seconden achter volgden onder andere Laidlow, Barnaby, Kanute en Baekkegard. Koolhaas was ondertussen naar een tiende plaats teruggevallen en keek tegen een minuutje achterstand op.

Halverwege het fietsonderdeel viel een aantal dingen op, maar vooral dat Margirier en Brownlee bijzonder sterk fietsten en de mannen achter hen vooralsnog geen kans gaven om dichterbij te komen. Geen wonder ook, met snelheden die regelmatig de 50+ kilometer per uur overstegen. Ondertussen was Ditlev van achteren naar voren gereden en opgeklommen naar een derde positie, maar dat was wel op een minuut van de twee koplopers. Bij Ditlev reed ook Laidlow en ook Bogen en Keulen bleven er nog steeds bij. De Nederlander leek het vanaf dit moment wel lastig te krijgen, want begon de aansluiting te verliezen en seconde per seconde verloor hij de grip op de groep waar hij eerst deel van uitmaakte. Koolhaas lag nog steeds prachtig binnen de top tien, maar in negende positie was zijn achterstand al wel opgelopen tot ruim twee minuten. De eerste uitvaller van de wedstrijd was ook een feit: de Belg Pieter Heemeryck. Vanaf de start voelde Heemeryck zich niet sterk en tijdens het fietsen besloot hij dan ook uit te stappen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Youri Keulen tijdens het fietsen (Foto: 3athlon.nl)

Gedurende de tweede helft van het fietsonderdeel waren er nog voldoende interessante ontwikkelingen, waarvan de opmars van Ditlev en Laidlow de meest aansprekende was. Langzaam maar zeker reden de twee topatleten naar voren en met nog ongeveer zeven kilometer te gaan, haalden ze Margirier en Brownlee bij, waardoor een kopgroep van vier man ontstond. Deze vier mannen kwamen uiteindelijk ook tegelijkertijd terug in T2 en daarbij hadden ze een behoorlijke voorsprong opgebouwd op de eerstvolgende mannen: Bogen keerde na 2:16 minuut terug, Baekkegard na 2:23 en Keulen in zevende positie na 2:25 minuut. Sam Long had veel posities gewonnen en keerde als achtste terug in T2 (+3:04) en Rudy von Berg, ook opgerukt, lag negende (+3:49). Koolhaas lag tiende toen hij in de wisselzone kwam en had een achterstand van 4:32 minuut.

Snelste wissel was voor Laidlow, maar toch nam Brownlee al na een paar honderd meter hardlopen de leiding in de wedstrijd over. In de eerste kilometers liep de Brit op indrukwekkende wijze en zag hij zijn voorsprong snel oplopen tot bijna een minuut. Daarachter bleven Laidlow, Ditlev en Margirier dicht bij elkaar lopen, waardoor de strijd om het podium bijzonder spannend bleef. Ondertussen liepen de Nederlanders ook goed: Keulen lag dan wel 2:40 minuut achter, maar was wel opgerukt naar een vijfde plaats, terwijl Koolhaas na vijf kilometer zelfs twee posities had gewonnen en achtste lag. Met zijn achterstand van iets meer dan vier minuten had hij ondertussen nog zicht op onder andere de voor hem lopende Baekkegard en Long.

Wat volgde was een ‘sufferfest’ voor veel van de grote namen: Baekkegard verloor tijd en posities en ook Sam Laidlow moest eraan geloven. Dat betekende overigens goed nieuws voor de twee Nederlandse mannen, want met acht kilometer te gaan liep Keulen bijzonder knap op een vierde plaats, al werd hij wel opgejaagd door Sam Long die nog maar tien seconden achter hem liep. Koolhaas was inmiddels opgerukt naar een zesde plaats, terwijl Brownlee de wedstrijd nog steeds aanvoerde, op veertig seconden gevolgd door Ditlev en 1:06 minuut door Margirier. Keulen en Long liepen ongeveer 2:30 minuut achter de koploper.

Met nog zes kilometer te gaan bleek Brownlee toch iets te vroeg gepiekt te hebben, want bevangen door de warmte begon hij steeds meer tempo te verliezen en moest hij toezien hoe Ditlev zijn achterstand goedmaakte en de leiding in de wedstrijd overnam. Brownlee probeerde nog wel even aan te haken, slaagde daar ook tweehonderd meter in, maar moest Ditlev toen definitief laten gaan. Ondertussen was Long voorbij gegaan aan Keulen en daarmee waren de posities vier en vijf ook gewisseld.

Terwijl Ditlev in de laatste kilometers relatief onbedreigd naar de overwinning kon lopen, versnelde Long nog maar een keer en haalde hij zowel Margirier als Brownlee in, waardoor de Amerikaan dus naar een tweede positie liep. Brownlee ging tegelijkertijd helemaal kapot, stond volledig geparkeerd en werd op zijn beurt ook ingehaald door Margirier, waardoor hij in de slotfase nog buiten het podium viel. Ook Keulen kwam hem nog voorbij, waardoor de Nederlander naar een spectaculaire vierde plaats liep.

Ditlev won de race – en daarmee 25.000 dollar – in 3:09:08 en Sam Long werd tweede in 3:09:43. Margirier complementeerde het podium door derde te worden in 3:10:08. Keulen werd vierde in 3:10:47 en Koolhaas werd, net achter Brownlee, zesde in 3:11:55.