Het Franse Cannes was vandaag toneel van de Cannes International Triathlon. De overwinning viel ten prooi aan Cameron Wurf en Camilla Pedersen. Wurf was met een tijd van 4:24:26 Tim Don  en Philipp Koutny één en vier minuten de baas. Pedersen had met een tijd van 4:56:57 een ruime marge van ruim vier minuten op haar concurrentes Alexandra Tondeur en Charlotte Morel.

De Cannes International triathlon is een vroege race in het seizoen waar veel atleten hun vorm testen. Sebastian Kienle – om maar iemand te noemen – stond hier meerdere keren aan de start. De afstanden zijn iets afwijkend van de standaard afstanden en ten gunste van de sterke fietsers. Er wordt 2000 meter in de Middellandse Zee gezwommen, opgedeeld in twee ronden met een korte landgang tussendoor. Het fietsparcours bestaat uit 107 kilometer met circa 1700 hoogtemeters. Het parcours voert eerst langs de kust de stad Cannes uit, waarna er direct van zeeniveau richting de 500 meter geklommen wordt. Na een aantal keer op en af eindigt het parcours eveneens met tien vlakke kilometers. Waar de atleten bij het fietsen iets extra krijgen, is het lopen iets korter. Zestien kilometer moet er worden afgelegd, opgedeeld in vier rondes van vier kilometer langs de jachthaven van Cannes.

(tekst gaat verder onder de foto)

De massa start van de Cannes International Triathlon. (Foto: 3athlon.nl)

Bij de heren waren het de Fransen Sam Laidlow en Robin Pasteur die het snelst de eerste wisselzone wisten te bereiken. Tim Don volgde op krap een minuut, terwijl podiumkandidaat Cameron Wurf ruim 2:30 minuut aan zijn broek kreeg. Bij het eerste checkpoint bij het fietsen reed Laidlow nog steeds vooraan, met ondertussen ruim een minuut voorsprong op Pasteur en Don. Wurf had al 40 seconden van zijn achterstand goed gemaakt en reed toen op de vierde positie. De Amerikaanse topper Tyler Butterfield moest al 4 minuten toegeven en leek hiermee geen zicht meer te hebben op het podium, al helemaal niet toen dat bij het tweede meetpunt opgelopen was tot zeven minuten. Laidlow lag bij dat meetpunt nog steeds aan de leiding, maar zowel Wurf als Don reden toen al gezamenlijk binnen een minuut. Bij het derde meetpunt was de voorsprong verdwenen en reden de drie heren gezamenlijk aan kop, met daarachter een groot gat.

Na 3:26:06 was het Wurf die als eerste zijn bolide parkeerde in de wisselzone, met een twintigtal seconden voorsprong op Don. Laidlow leek zijn hand overspeeld te hebben en liep in het laatste deel van het fietsen liefst drie minuten achterstand op.

Bij het lopen was de verwachting dat Don snel de leiding zou nemen, maar Wurf hield zijn voorsprong de eerste vier kilometer nog gelijk en liep na acht kilometer zelf iets weg bij Don. Achter beide heen streden Laidlow en een sterk opgekomen Phillipp Koutny om een derde plek.
Ook in de tweede helft van de zestien kilometer liep Wurf weg van Don en Wurf wist met een tijd van 4:24:46 Don uiteindelijk een minuut voor te blijven. Achter beide heren trok Koutny aan het langste eind en maakte ten koste van Laidlow het podium compleet.

Wurf en Don fietsen samen een stukje op. (Foto: Activ’images)

Bij de dames waren het eveneens de Fransen die het snelste het water uit waren. Charlotte Morel en Justine Guerard wisten de rest te snel af te zijn en na 24:52 minuut ook de eerste wissel uit te voeren. Podiumkandidate Camilla Pedersen zat ze – met een minimale achterstand van 15 seconden – echter direct op de hielen. Pedersen was de beide Franse dames te snel af bij het eerste meetpunt bij het fietsen, maar het was de Zwitserse Emma Bilham die weer een minuut voor Pedersen aan de leiding reed. De verschillende tussen de dames liepen gedurende het fietsonderdeel verder op, tot het laatste kwart van de 107 kilometer. Pedersen schakelde bij en nam de leiding. Bilham had zo na de tweede wissel een achterstand van krap vijf minuten.

Pedersen werkte de afsluitende zestien loopkilometers met een ruime voorsprong af, zonder dat haar zege ergens in gevaar kwam. Daarachter werd Bilham aan alle kanten voorbij gesneld door de andere dames. Snelste van die groep was de Belgische Alexandra Tondeur, op twintig seconden gevolgd door Charlotte Morel. Pedersen finishte haar race in 4:56:57 en bleef de rest van het podium ruim vier minuten voor.

Pedersen was de eerste dame die terug in de wisselzone. (Foto: Activ’images)