Je hebt de route van het einde van het zwemonderdeel naar je fiets al drie keer gelopen en zelfs gefilmd. De loopschoenen staan keurig naast je fiets opgesteld, de fietsschoenen zijn ingeklikt en hangen met elastiekjes op precies de juiste plek. De ochtend van de race loop je gefocust nóg eens alles na, totdat je gedachten onderbroken worden. ,,Hey! Alles goed? Ben je er klaar voor? Is dit je eerste triathlon? Denk je dat mn fiets zo goed hangt? Wat een weertje he?”

Je hele routine en focus zijn plotsklaps verdwenen. De wisselzone is een bijzondere plek waar veel triatleten samen komen, soms de dag voor de race, maar zeker ook vlak voor de start. Veel atleten hebben zo hun routine en rituelen voor een race waar ze mee bezig zijn. Naast de officiële regels van de wisselzone zijn er mede daardoor ook een aantal ongeschreven regels.

Onderstaand de zeven ongeschreven regels van de wisselzone:

Regel #1: Ken de regels
Vaak heeft een wedstrijdorganisatie regels opgesteld over de wisselzone. Hierin staat duidelijk wat wel en niet mag. Lees deze regels van tevoren door en vraag de organisatie om uitleg als er iets niet duidelijk is.

Regel #2A: Ken je plek
Beperk je tot je eigen plek en alleen je eigen plek. Zet alsjeblieft geen stoelen of andere attributen naast je fiets: hier is geen ruimte voor.

Regel #2B: Geef anderen de ruimte
Als aanvulling op Regel #2A: laat ruimte over voor anderen. Plaats je fiets zo dat sturen niet in elkaar kunnen haken. Leg je tas en eventuele kleren van voor de race uit de weg of geef ze aan een bekende zodat niemand hierover kan struikelen. Wees vriendelijk voor anderen, zowel in woord als in daad en zorg ervoor dat de manier waarop jij je spullen neerzet, niemand hindert.

Regel #3: Zowel koptelefoons op als babbelen is prima
Voor de race is het prima om een koptelefoon te dragen om jezelf af te sluiten. Met anderen praten is natuurlijk ook prima. Let alleen wel op dat je niet iemand met een koptelefoon lastig valt over het weer en verkeer.

Regel #4: Deel informatie
Weet van tevoren hoe laat jouw startgolf van start gaat, waar de toiletten zijn, of wetsuits zijn toegestaan, enzovoorts. Deel die informatie met je mede-atleten als ze er om vragen. Ongevraagd advies wordt overigens niet altijd op prijs gesteld.

Regel#5: Deel fietspompen
Deel fietspompen en eventuele andere materialen met andere atleten. Hiermee kun je de race van een mede-atleet redden zonder dat het jou moeite kost. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand het bandje van zijn zwembril breekt vlak voor de race. Wanneer jij een reserve brilletje kunt uitlenen, ontvang je eeuwige dankbaarheid.

Regel #6: Respecteer de sfeer
Er zijn wisselzones die verward kunnen worden met een festival, maar er zijn ook (plekken in) wisselzones waar een doodse stilte heerst en iedereen geconcentreerd met de race bezig is. Als jij een prater bent voor je race, zoek dan andere praters op, maar blijf weg bij atleten met koptelefoons. Dat is tenslotte ook geen uitnodiging voor een goed gesprek.

Regel #7: Doe niet wat je ook niet wil dat jou geschiedt
Onthoud dat het jouw race is, maar ook de race van alle andere deelnemers. Doe wat je moet doen, maar laat iedereen vrij om ook te doen wat zíj moeten doen. Hinder andere atleten niet in hun race, net als dat je zelf ook niet gehinderd zou willen worden. Vergeet ook niet dat vrijwilligers de hele dag in weer en wind voor joú daar staan, dus vraag netjes om wat je nodig hebt van ze, maar schreeuw niet. De wisselzone is een plek waar veel stress kan zijn, maar houd je emoties onder controle, je hoofd koel en wees een heer in dit verkeer. Ook de dames graag.