42 kilometer zo hard mogelijk rijden: Pleuni Hooijman deed het vandaag tijdens de Tijdrit Almere. En met succes, want de triatlete toonde zich oppermachtig en bleek met een voorsprong van ruim anderhalve minuut relatief eenvoudig voor haar concurrentes. ,,Het is heel gek om aan het fietsen te beginnen terwijl je niet hoeft bij te komen van het zwemmen. Echt heel anders. En dat je over de finish komt, maar niet helemaal moe bent”, lacht de winnares.

Hard ging het in ieder geval wel, want Hooijman werkte de 42 kilometer over de Almeerse dijken af in 1:01:16 uur. Dat komt neer op een gemiddelde van ruim 41 kilometer per uur. ,,Ik heb eigenlijk niet eens alles gegeven. Op voorhand wist ik ook niet zo goed hoeveel watt ik zou kunnen trappen. Als ik een halve triathlon doe, trap ik rond de 240 watt, maar nu ging ik weg op 310 watt. Ik dacht wel even ‘shit, dat is 70 watt meer’. Ik liet me dus terugzakken tot ongeveer 270 watt, maar heb de druk de laatste twintig minuten weer wat opgevoerd.”

(tekst gaat verder onder foto)

Pleuni Hooijman vlak voor de start. (Foto: Marlous Droog / Start2Finish)

Voor Hooijman ligt haar focus natuurlijk op het triathlonseizoen, maar zo’n tijdrit bevalt haar wel. ,,Het is wel fijn dat je logistiek gezien niet zoveel shit hebt”, grapt ze. ,,Ik was vanochtend een beetje laat, maar hoefde alleen mijn fiets te pakken en was meteen klaar om te starten. Ideaal”, voegt ze lachend toe. ,,Maar nee hoor, ik vind de afwisseling van triathlon veel te leuk. Technisch gezien zou ik waarschijnlijk wel een betere fietser dan triatleet zijn.”

Bij de mannen ging de winst naar Remco Grasman. De voormalig triatleet reed een gemiddelde snelheid van 46.99 kilometer per uur (53:38 minuut). ,,Het was een heerlijke wedstrijd op een leuk parcours. Deze wedstrijd is voor mij altijd één van de hoogtepunten van het seizoen. Ik kom hier graag en wil ook altijd winnen.”