Net als dat het WK op Ironman een jarenlange traditie kent, geldt dat ook voor het Ultraman World Championship, dat de afgelopen dagen eveneens op het vulkanische eiland werd gehouden. Op dag één leggen atleten tien kilometer zwemmen af, gevolgd door 144 kilometer fietsen. Op dag twee volgt dan een fietstocht van een kleine 275 kilometer en op de afsluitende dag volgt nog een dubbele marathon ofwel een kleine 85 kilometer hardlopen. De prestigieuze wedstrijd werd zowel bij de mannen als vrouwen door een Canadees gewonnen: Jordan Bryden en Tara Norton kroonden zich tot Wereldkampioen.

Beide atleten gingen direct vanaf de start aan de leiding. Bryden zwom zijn tien kilometer in een nieuw race record: 2:40:49. Daarmee brak hij niet alleen het race record, maar sloeg hij ook een gat van meer dan een kwartier op de eerste achtervolgers. Daarna had hij nog 5:16:30 uur nodig voor zijn 144 kilometer op de fiets, inclusief een haast ontelbare hoeveelheid hoogtemeters. Ook op de tweede dag had Bryden de smaak goed te pakken: in 8:06:38 uur legde hij de 275 kilometer op de fiets af, opnieuw inclusief heel veel hoogtemeters. Daarmee verloor hij wel iets van zijn voorsprong, maar echt in gevaar kwam zijn koppositie niet. Op de derde en afsluitende dag liep Bryden de 84 kilometer ook aan de leiding en uiteindelijk trok hij de overwinning naar zich toe in een totaaltijd van 23:24:46 uur. Daarmee bleef hij de Spaanse Marc Puig Amiel (23:40:50) en Zuid-Afrikaanse Rob Gray (23:48:09) voor.

Bij de vrouwen een soortgelijk wedstrijdverloop. Norton zette de snelste zwemtijd neer en had 3:17:25 uur nodig voor haar 10 kilometer. Na haar fietstijd van 6.00:18 uur eindigde ze de eerste dag al met een voorsprong van ruim een uur. Ook de tweede dag had Norton weer de smaak te pakken: ze deed 9:30:33 uur over de 275 kilometer fietsen en was daarmee de snelste vrouw ooit tijdens deze race. Na de derde dag en haar 84 kilometer lopen mocht Norton zich Wereldkampioen noemen met een tijd van 28:22:09 uur op de klokken. De Duitse Conny Dauben werd tweede in een tijd van 28:30:02 uur.