Dat Tim Don een klasse apart is bewees hij niet alleen vóór zijn heftige ongeluk waarbij hij zijn nek brak, maar ook alweer daarna: acht maanden later won hij namelijk al Ironman 70.3 Costa Rica. Nu – weer meer dan een jaar later – laat de Brit opnieuw zien over een uitzonderlijk talent te beschikken door de loodzware Patagonman Xtri in Chili te winnen. Dat deed hij ook nog eens met een overtuigend verschil van meer dan een uur.

De Patagonman Xtri kende dit jaar slechts 156 deelnemers: dat heeft niks met de populariteit van de race te maken, maar meer met de heftigheid ervan. Net als bij de Norseman springen deelnemers van een veerboot af om 3.8 kilometer in ijskoud water (de temperatuur schommelt tussen de 9-12.5 graden, red.) te zwemmen. Hier maakte Don al het eerste verschil, want hij begon met circa zeven minuten voorsprong aan het fietsen.

Tijdens de 180 kilometer fietsen werden er bijzonder veel hoogtemeters afgelegd en datzelfde gold voor de afsluitende marathon. Dat weerhield Don niet om goed gas te geven en uiteindelijk de finish na iets meer dan 9:30 uur te bereiken. Daarmee bedroeg zijn voorsprong op de eerste achtervolgers meer dan een uur. Bij de vrouwen ging de winst naar de eveneens Britse Flora Colledge.