Naar aanleiding van het incident met Mathieu van der Poel in de laatste kilometers van de semi-klassieker Le Samyn, roept fietsmerk Canyon gebruikers van hun Aeroad racefiets op om deze even niet te gebruiken. Van der Poel moest afgelopen dinsdag de sprint aan zich voorbij laten gaan, aangezien zijn stuur in de slotfase brak. Van der Poel, die eerder nog goed kopwerk verrichte waardoor een ploeggenoot er met de zege vandoor ging, kwam gelukkig niet ten val.

De cockpits  – met modelnummer CP0015 en CP0018 – zijn geïnstalleerd op de Aerod CF SLX- en CFR-modellen. De Aeroad CF SL is daarmee uitgesloten. Canyon heeft aangegeven onderzoek te doen naar de oorzaak van de breuk. “Gelukkig is Mathieu niet gevallen. We willen voorkomen dat iemand iets overkomt en vinden het belangrijk om daarom eerst de oorzaak te achterhalen”, aldus Canyon Bicycles oprichter Roman Arnold.

Volgend Cycling.be zou de oorzaak wel eens relatief ‘onschuldig’ kunnen zijn en ligt het – afgaande op hoe de breuk er uit ziet – niet zo zeer aan het Canyon stuur. Volgens de Belgische website zou het wel eens zo kunnen zijn dat de bevestigingsklem van de remhendel gewoon te hard was aangedraaid, waardoor het stuur verzwakt raakte.

Onder andere profrenners van Movistar en Alpecin-Fenix rijden op Canyon fietsen. Zij zullen voorlopig even een ouder Aeroad model gebruiken.