Dat er twee belangrijke jaren voor Challenge Almere-Amsterdam aankomen, lijkt een understatement. In 2019 – dit jaar – wordt in de polderstad het EK Long Distance georganiseerd, terwijl een jaar later het WK Multisports (zes verschillende WK’s, inclusief het WK Long Distance) volgt. Met het oog op deze ontwikkelingen wordt het raceprogramma vanaf dit jaar aangepast.

Grootste veranderingen lijken op het oog de Junior Challenge die in plaats van op vrijdag op de donderdag wordt georganiseerd en de races die normaliter op zondag waren – Eredivisie, Family Relay en Business Relay – verdwijnen of worden ook naar voren geschoven. Daardoor zal de zondag dit jaar in het teken staan van de prijsuitreiking en ook een groot feest voor de vrijwilligers, in het geval van Challenge Almere-Amsterdam ruim zevenhonderd.

De veranderingen hebben dus zeker met het EK, maar minstens zoveel met het WK van 2020 te maken, zo legt Race Director Richard Belderok uit. ,,We organiseren dan in een week tijd zes verschillende wedstrijden, ook nog eens op twee verschillende locaties”, doelend op de Esplanade maar ook op de Kemphaan. ,,We proberen beide wedstrijdschema’s, die van 2019 en 2020, zo identiek mogelijk in te delen.”

De Junior Challenge schuift dus naar de donderdag – in 2019 is dat op 12 september – en datzelfde geldt voor de Business Relay. Deze wordt in de avond met een feest afgesloten. Op vrijdag 13 september volgen de No Limit & Senior Challenge, maar verder worden er geen andere races gehouden. ,,Daardoor kunnen we de briefings eerder beginnen en hebben we nóg meer tijd en aandacht vrij voor de atleten die op zaterdag zullen starten aan de hele of de halve triathlon”, legt Belderok uit. ,,En daardoor kunnen deelnemers op vrijdag ook eerder en langer hun fiets inchecken. Ook hiermee kunnen we de kwaliteit van onze wedstrijd weer verhogen. Op vrijdag is er uiteraard ook nog een pastaparty en krijgen triatleten de mogelijkheid om het zwemparcours te testen.”

De zaterdag, in 2019 is dat dus 14 september, blijft qua schema ongewijzigd. Dan vinden zowel de Long Distance (dit jaar het EK) als de Middle Distance plaats en een dag later staat dus in het teken van de prijsuitreiking. ,,Zeker in het geval van een EK vinden we dat daar volle aandacht voor mag zijn. Maar we houden ook een groot feest om onze vrijwilligers te bedanken.”

Dit jaar organiseert de organisatie van Challenge Almere-Amsterdam overigens op 8 september al het NK Cross Triathlon. ,,Zo hebben we ook dit jaar al meerdere wedstrijden, verspreid over meerdere dagen.”