Iedere triathlonorganisatie kent het probleem: de tientallen, honderden of zelfs duizenden (afhankelijk van de grootte van de wedstrijd, red.) bidons die na een race bevuild en dus onbruikbaar achterblijven. Uiteindelijk gaan ze met het vuilnis mee. Challenge Almere-Amsterdam doet nu een proef, samen met Milieu Service Nederland (MSN), om te onderzoeken of bidons gerecycled kunnen worden en daarna weer ingezet kunnen worden als ‘nieuwe’ bidons.

Daartoe overhandigde Jefry Visser namens de organisatie 300 bidons aan Oscar Peterson van MSN, zodat er gekeken kan worden naar de mogelijkheden. En daarbij is dus een gezamenlijk doel: het zo duurzaam mogelijk maken van de grootste triathlon van Nederland en zodoende bijdragen aan een betere leefomgeving.

MSN spreekt dan ook van een ‘mooie, volgende stap in de samenwerking met Challenge Almere-Amsterdam’. In de zoektocht van Challenge Almere-Amsterdam om het meest duurzame sportevenement van Nederland te worden, denkt Milieu Service Nederland duidelijk heel graag mee. “Bij MSN houden we van snel schakelen”, legt Peterson uit. “Challenge Almere-Amsterdam heeft een mooie ambitie neergezet, waar wij als afvalpartner in mee willen denken. Niets beters om een ambitie meteen kracht te geven door het koppelen van, in dit geval, het ketenproject bidons. Er worden jaarlijks miljoenen bidons weggegooid, die via het restafval verbrand worden. Zonde. Het type materiaal leent zich namelijk uitstekend voor recycling. Momenteel onderzoeken wij of we van gebruikte bidons, nieuwe exemplaren kunnen maken en daarom hebben wij zoveel mogelijk gebruikte bidons nodig.”

Wat dat betreft hebben beide organisaties dan ook de perfecte partner in elkaar gevonden, legt Visser namens Challenge Almere-Amsterdam uit. “Bij ons evenement worden duizenden bidons gebruikt. Ieder jaar weer. Die hebben onze atleten natuurlijk hard nodig, zowel tijdens het fietsen als tijdens het lopen. Veel van die bidons gaan na afloop mee naar huis, als aandenken en ook omdat atleten ze nog tijdens het trainen gebruiken, maar tegelijkertijd blijven er ook heel veel bidons achter, om uiteindelijk weggegooid te worden. Dat is natuurlijk zonde, des te meer als je daar nog iets nuttigs mee zou kunnen doen. Het is dan ook geweldig om te zien hoe MSN zich inzet om van iets onbruikbaars weer iets bruikbaars te maken. Zij helpen ons echt in het vraagstuk richting de verduurzaming van ons event.”