Er gebeurde van alles en nog wat tijdens Ironman 70.3 Bahrein, maar uiteindelijk is het Diede Diederiks die er met het brons vandoor gaat. Het is een indrukwekkende prestatie van de Nederlandse atlete, die het afgelopen jaar steeds vaker liet zien van wereldniveau te zijn en zich nu opnieuw doet gelden tussen de gevestigde orde.

Na het zwemmen leek het nog een lastige dag te gaan worden voor Diederiks, die als zesde van de acht vrouwen uit het water kwam en toen een achterstand van 5:24 minuut had. Snelste zwemster was Natalie van Coevorden (26:02), direct gevolgd door Holly Lawrence.

Het was die Britse Lawrence die op de fiets meteen vol gas gaf en daarmee een grote voorsprong pakte. Na een kleine zestig kilometer lag Van Coevorden nog wel tweede, maar was haar achterstand ruim vier minuten. Diederiks was opgerukt naar een vijfde plaats maar lag ruim zes minuten achter.

In de slotfase lijkt Lawrence pech gehad te hebben, maar onduidelijk is wat er precies is gebeurd. Eén ding is wel zeker, de Britse verloor enorm veel tijd, want in T2 was het ineens Diederiks die als eerste terugkeerde, met op zestien seconden de Franse Marjolaine Pierré en op 49 seconden Lottie Lucas. Lawrence lag vierde en keek tegen een achterstand van meer dan anderhalve minuut aan.

Tijdens de run lag Diederiks vijf kilometer aan de leiding, maar toen was het Pierré die langszij kwam. Ook Van Coevorden kwam steeds dichterbij en ongeveer halverwege de run ging ook zij voorbij aan de Nederlandse. Vanaf dat moment waren de posities duidelijk, want Lawrence bleek al snel niet meer bij machte om het gat naar voren te dichten. Daarmee werd ze ook niet meer gevaarlijk voor Diederiks.

Pierré won de race in een tijd van 4:05:54. Van Coevorden werd tweede op 1:17 minuut achterstand en Diederiks derde op 1:49 minuut achterstand.