België krijgt in 2018 een WK triatlon op eigen bodem. Terwijl De Muur van Geraardsbergen volop in het teken staat van de Omloop Het Nieuwsblad, de opener van het Vlaamse wielerseizoen, brengt de organisatie van de Challenge Geraardsbergen het nieuws dat tijdens hun halve triatlon op 10 juni 2018 er ook gestreden wordt om de militaire wereldtitel over de halve afstand. In België is er altijd een sterke band geweest tussen het leger en de triatlonsport, met onder andere de organisatie van de CISM-race in de Zwintriatlon in Knokke waar ook de Nederlandse militaire ploeg elk jaar deelneemt.

Het is de eerste keer dat Challenge een WK voor militairen organiseert. “Dit is de volgende stap naar ons doel om er een all-inclusive event van te maken,” vertelt Challenge Family CEO Zibi Szlufcik. “Wij willen laten zien dat triatlon een sport is die openstaat voor iedereen. Het organiseren van dit militaire kampioenschap is een enorme kans om de sportieve prestaties in deze specifieke categorie een keer in de kijker te zetten.”

Race director Kris Torrekens kijkt er alvast naar uit. “We zijn er trots op dit te kunnen bieden. De Challenge Geraardsbergen heeft een monumentaal parcours met wielerklassieker De Muur. Dat is toch de ideale locatie om strijd te voeren voor de militaire medailles. Dit militaire kampioenschap is er niet alleen om te zien wie de beste triatleet is, maar ook om de internationale band en het delen van hun ervaringen tussen de deelnemende militairen te versterken.”

De Challenge van Geraardsbergen vindt op zondag 10 juni 2018 plaats. Naast de twee beklimmingen van De Muur tijdens de 90 km fietsen, is ook het loopparcours niet te onderschatten, met een aantal steile klimmetjes. De finish ligt op het marktplein van Geraardsbergen waar onder andere de ploeg van de Challenge Almere-Amsterdam de atleten altijd met veel plezier mee binnenhaalt. In 2017 stonden er ook al veel Nederlanders aan de start van de halve triatlon. Vorig jaar waren Sarissa De Vries (2de) en Jarrich Van Woersem (19de) er de beste Nederlanders.