Deelnemers aan de Keistad Triathlon in Amersfoort konden vandaag rekenen op een aangenaam zonnetje en aanmoedigingen van een enthousiast publiek langs het parcours. Grote belangstelling zorgde voor een heleboel startseries, zowel op de 1/8e triathlon als bij de kwart.

In de ochtend was het eerst de beurt aan de deelnemers op de 1/8e triathlon. Het zwemonderdeel werd bij de mannen het snelst afgelegd door Cees Colijn, die slechts 7:55 minuten nodig had voor de 500 meter. Op de voet gevolgd door een groepje mannen waar onder andere Charles Helsper en Niek Visser deel van uitmaakten. Tijdens het fietsen konden Colijn en Helsper zich van de rest van het veld afscheiden en werd het een spannende strijd tussen de twee mannen. De versnelling die Helsper zo’n anderhalve kilometer voor de finish plaatste, leverde hem uiteindelijk de eerste plaats op in een tijd van 1:01:55. ,,Het was een spannende strijd tot op de finish, dat was leuk”, vertelt Helsper na zijn race. Hij was verrast door zijn overwinning. Colijn moest uiteindelijk tien seconden op Helsper toegeven en kwam na 1:02:05 als tweede over de streep, al pakte hij daarmee wel de winst in de 40+ categorie. Derde overall en tweede in de 40+ categorie werd Niek Visser in een tijd van 1:03:22.

Bekijk onderstaande video voor een uitgebreide reactie van Helsper:

(tekst gaat onder video verder)

De snelste dame over de 500 meter zwemmen was Marinka van der Zwet met een tijd van 7:57 minuten, maar de goede positie die haar dit opleverde kon zij tijdens het fietsen niet vasthouden. Linda Klein liet zien over de beste fietsbenen te beschikken en klokte een fietstijd van 34:24 minuten, maar uiteindelijk was het Imme Lammertink die na het zwemmen en fietsen aan de leiding ging met een kleine minuut voorsprong op Klein. Tijdens het looponderdeel kon niemand haar de winst meer uit handen nemen, al kwam Kim Hittinger sterk opzetten door de 5 kilometer in 18:04 minuten te volbrengen. Lammertink klokte een eindtijd van 1:06:20, waarmee zij Hittinger (1:07:20) een minuut voorbleef. Klein kon de derde positie vasthouden en zette een tijd van 1:09:58 op de klok.