Dat Jorik van Egdom in vorm is, dat was inmiddels duidelijk. Na zijn vijfde plaats in Lausanne en vorige week nog de winst bij het NK OD in Veenendaal was het helder: Van Egdom is ijzersterk. Zijn goede vorm onderstreepte hij vandaag nog maar eens met een vierde plek bij de ITU World Cup in Karlovy Vary (Tsjechië).

De wedstrijd werd gewonnen door de Rus Dmitry Polyanskiy (1:52:22) en daarachter volgden Russel White (IRL) en Alessandro Fabian (ITA). In een tijd van 1:52:49 volgde Van Egdom als vierde. Op slechts vijf seconden miste hij het podium. ,,Ik ben gewoon echt in vorm. Voor mijn doen ben ik heel goed. Ik probeer zo constant mogelijk te zijn. Zoveel mogelijk wedstrijden goed te doen. En het komt er de laatste weken mooi uit.”

Van Egdom is dit seizoen van trainingsmethode gewisseld en dat betaalt zich nu uit. ,,Bij de bond wordt er vooral lang en rustig getraind. Ik ga nu meer mijn eigen weg, kies voor hogere tempoblikken. Alles harder. Dat ligt me gewoon goed. Met het resultaat van vandaag ben ik in ieder geval hartstikke tevreden.”

Minder geluk

De wedstrijd viel voor Donald Hillebregt net wat minder gelukkig uit. Na een prima zwemonderdeel en aansluiting in de kopgroep tijdens het fietsen, reed de Nederlander al snel lek. Hij probeerde nog een kilometer rennend af te leggen naar de plek waar hij eventueel van wiel kon wisselen, maar dat mocht niet baten. ,,De gifbeker is blijkbaar nog steeds niet op”, doelt hij op twee eerdere resultaten waar hij niet tevreden over was. In Glasgow had hij last van zijn maag en tijdens het NK in Veenendaal kreeg hij kramp. ,,Maar dit is minder vervelend dan toen. Dit is echt iets waar je helemaal niks aan kunt doen. Gelukkig merk ik wel dat ik stappen vooruit maak. Dat ik beter ben dan vorig jaar.”

Gladde race dames

Bij de vrouwen, die eerder vandaag van start gingen, zorgde een glad parcours voor een bijzonder wedstrijdverloop. Vanmorgen had het nog geregend en het parcours was dan ook spekglad. Dat zorgde voor veel valpartijen – maar liefst 11 atletes kregen een DNF achter hun naam – en er waren slechts 30 elite dames die uiteindelijk de finish bereikten. Rani Skrabanja eindigde op een 24e plaats, Kirsten Nuyes stapte na twee valpartijen uit de wedstrijd.

Zoals we van haar gewend zijn, zat Skrabanja er na het zwemmen vooraan bij. Na 18:12 minuten kwam ze als tweede uit het water, niet ver achter de Britse Lucy Hall. Voor Nuyes was het voornaamste doel om het zwemmen goed te doen, om zo vooraan in de wedstrijd te belanden. Haar tijd van 18:59 minuten bracht haar echter niet verder dan de middenmoot.

Valpartijen

Tijdens het fietsen kon Skrabanja het tempo van de voorste groep niet bijhouden en moest ze zich wat terug laten zakken. Nuyes kon juist versnellen en reed samen met drie andere meisjes terug naar de grote groep. Toen het gat tot slechts 10 meter was gereduceerd, gleed ze onderuit in een bocht. ,,Het had vanmorgen geregend en ik wist dat het wegdek glad was. In een bocht naar links gleed ik weg met mijn voorwiel. De weg was zeven meter breed en ik kwam bij de stoeprand pas tot stilstand”, vertelt Nuyes die na de harde val zo snel mogelijk weer op haar fiets stapte om de wedstrijd te vervolgen.

In de derde fietsronde ging het echter opnieuw mis bij Nuyes. ,,Ik viel weer in een bocht, ondanks dat ik er stapvoets doorheen ging. Ik merkte dat ik aan het glijden was en nergens grip op had. Ik ben een van de betere stuurders in het veld, dus ik denk dat het te maken heeft met een verkeerde bandenkeuze, waardoor ik te weinig grip had op het natte wegdek.”

Schaafwonden

Na nog een fietsronde stapte ze pas uit. ,,De adrenaline was uitgewerkt en mijn lichaam begon pijn te doen”, vertelt Nuyes die vooral aan haar eerste val veel schaafwonden heeft overgehouden. ,,Ik zag het nut niet meer om verder te rijden, want een goede klassering kon ik wel vergeten. Over drie weken sta ik aan de start van de World Cup in Wahei, dus ik wilde mijn krachten sparen.”

Skrabanja volbracht het fietsonderdeel in 1:18:23 en had voor het afsluitende looponderdeel 38:14 minuten nodig. Dat leverde haar uiteindelijk een 24e plaats op en een eindtijd van 2:15:49.

De World Cup Karlovy Vary werd bij de dames gewonnen door de Tsjechische Vendula frintova in 2:08:22, waarmee ze Kaidi Kivioja uit Estland slechts één seconde voorbleef (2:08:23). Ook de nummer drie zat daar niet ver achter: de Italiaanse Annamaria Mazzetti finishte na 2:08:27.