In een bewolkt maar droog Tirol hebben Sebastian Kienle en Eva Wutti Challenge Kaiserwinkl-Walchsee op hun naam geschreven. Voor Kienle kwam de voorspelling die hij van tevoren deed uit: ,,Frederic Funk is een jongere triatleet die ik in de gaten houd. Hij kan erg snel zwemmen en ik weet ook niet of ik hem op de fiets ga inhalen.” Kienle kwam pas tijdens het hardlopen langszij en won daardoor bij zijn eerste deelname aan Challenge Kaiserwinkl-Walchsee.

Om stipt negen uur vuurde het kanon in Walchsee voor de start van de pro mannen, vijf minuten later gevolgd door de pro vrouwen. Dat het meer er goed bij lag zorgde ervoor dat er hard gezwommen werd. De Deen Daniel Baekegård kwam na 22:53 alleen uit het water, met de eerste achtervolgers, waaronder Funk, op bijna een minuut achterstand. Überbiker Kienle had na het zwemonderdeel drie minuten goed te maken en wist het gat zoals voorspeld niet op de fiets te dichten. Funk wist op zijn beurt wel de leiding op de fiets te nemen en als eerste zijn fiets te parkeren in het Parc Fermé, maar Kienle wist Funk na 10,5 kilometer lopen toch in te halen en liep daarna nog eens drie minuten uit. Uiteindelijk finishte hij in 3:48:37 te finshen. Kienle: ,,Ik heb het naar mijn zin gehad, maar die twee jongens [Funk en Baekegård, red] hebben me het nog aardig moeilijk gemaakt. Ze hebben niet alleen snel gezwommen, maar ook echt hard én fair gefietst. Dit was een goede laatste test voor Ironman Hawaii. Twaalf september vlieg ik naar Kona.” Ook Funk is tevreden over zijn race: ,,Ik heb een goede race gehad. Alles is gelopen zoals ik wilde en om achter de voormalig wereldkampioen te eindigen is erg goed.”

Bij de dames bleek Margie Santimaria de snelste zwemmer met 25:24 minuten. Daarmee had ze een voorsprong van drie minuten op haar grootste concurrentes Laura Siddall en Eva Wutti. Die voorsprong bleek genoeg om ook als eerste van de fiets te komen, maar ze werd hier al op de hielen gevolgd door de latere winnares Wutti, die haar na de eerste van vier looprondes in wist te halen. Doordat Santimaria iedere ronde iets langzamer liep, wist ook Siddall haar nog in te halen. Wutti finishte in een tijd van 4:18:06. Wutti: ,,Ik ben heel blij met dit resultaat! Het was een zware dag, vooral door de kou. Ik verlang nu met name naar mijn bed.” 

Er stonden geen Nederlandse pro’s aan de start.