Voor pro-atleten Miriam van Reijen en Thomas Bruins werd het WK Duathlon Long Distance een deceptie. Een DNF voor Van Reijen en 17e plaats in het pro-veld voor Bruins was niet waarvoor zij naar het Zwitserse Zofingen waren gekomen. Ann Schoot Uiterkamp wist de Nederlandse eer te redden met een knappe 11e plaats overall en de wereldtitel binnen de Age Group 30-34.

Schoot Uiterkamp pakt de wereldtitel binnen haar Age Group. (Foto: 3athlon.nl)

Na een tweede plaats bij het WK Long Distance vorig jaar, was Van Reijen erop gebrand dit jaar de wereldtitel te bemachtigen in de wedstrijd over 10 kilometer lopen, 150 kilometer fietsen en 30 kilometer lopen. In de eerste run kreeg Van Reijen echter al last van krampen, wat resulteerde in een tijd van 39:48 minuten. Als tiende pro maakte ze de wissel naar het fietsen, maar op de fiets lukte het haar niet verder naar voren te schuiven. Nadat ze de 150 kilometer voltooide in 4:50:36 stapte ze dan ook uit de wedstrijd. ,,Als je je hele hart in iets stopt, doet het extra pijn wanneer je faalt. Ik weet niet precies wat er gebeurde. Ik moest een paar keer stoppen. Ik kreeg alle support, maar ik kon het vandaag niet waarmaken.” 

De damesrace werd gewonnen door de Zwitserse Petra Eggenschwiler in 7:00:39 met ruime voorsprong op haar landgenote Melanie Maurer (7:22:42) die tweede werd. De Israelische Antonina Reznikov wist beslag te leggen op de derde plaats in een tijd van 7:24:20.

Ook bij Thomas Bruins was de ontgoocheling enorm groot, nadat hij als 17e pro (37e overall) finishte. De eerste 10 kilometer legde hij af in 33:26 minuten, waarmee hij zich bij de beste tien pro’s wist te scharen. Bij het fietsen verloor hij echter veel tijd door een lekke band en een goede klassering kon hij wel vergeten. ,,Ik voelde me goed vandaag, maar ik heb pech gehad”, vertelt Bruins. ,,Ik heb mijn band lek gereden en heel veel moeite gehad om dat te herstellen. Ik heb enorm veel tijd verloren en kwam daarna alleen te zitten.” Dat resulteerde in een eindtijd van 7:06:09 voor Bruins, op een uur afstand van de Franse Gaël Le Bellec die de wereldtitel opeiste. De eveneens Franse Yannick Cadalen werd tweede in 6:10:29, voor de Duitse Felix Köhler (6:12:42).

De deceptie bij Thomas Bruins was na afloop groot. (Foto: 3athlon.nl)

Agegroupers succesvol
De agegroupers hadden meer succes in Zofingen. Ann Schoot Uiterkamp werd wereldkampioene in de Age Group 30-34. ,,Ik ging deze race zonder verwachtingen in”, vertelt de duatlete die overall op een 11e plaats eindigde met een tijd van 7:56:16. ,,Het doel was finishen en ervaren hoe het is. Dat is gelukt. Ik ben ontzettend blij met dit resultaat en dat smaakt naar meer.”

Ook Yvette van Wegen zette een goede wedstrijd neer met een 17e plaats overall in het vrouwenveld, wat haar een zilveren medaille in de agegroup 45-49 opleverde. Haar eindtijd was 8:11:23. In de agegroup 60-64 zorgde Jack Niessen voor nog een gouden medaille.

Ook de inmiddels in Zwitserland woonachtige Heleen de Hooge-bij de Vaate stond aan de start in Zofingen. De voormalig profatlete ging van start in de open wedstrijd. ,,In mijn profperiode is het er nooit van gekomen en het leek me gewoon fantastisch om deze wedstrijd eens te doen”, vertelt De Hooge-bij de Vaate, die tegenwoordig vooral sport voor haar plezier. ,,Het was een mooie wedstrijd en er hing een toffe sfeer.”

Bij de Vaate genoot van de race: ,,Het pacours was mooi en er hing een toffe sfeer.”