Soms zijn er geen woorden om een prestatie op de juiste waarde te schatten, maar in het geval van Chris Nikic proberen we toch in de buurt te komen: de Amerikaanse jongen met het syndroom van Down werd zojuist de eerste mens ter wereld die met die handicap een Ironman volbracht. Ondanks verschillende tegenslagen, alsof de uitdaging al niet zwaar genoeg was werd hij op de fiets gebeten door insecten en kwam hij ook nog eens ten val, kwam hij na 16:46:09 uur over de finish.

Dat Nikic een bijzondere jongen met een bijzonder doorzettingsvermogen is, was al duidelijk. Verschillende triathlons werden al volbracht, maar verder dan een halve (Challenge Daytona vorig jaar, red.) kwam hij nog niet. Zijn zinnen werden toen gezet op een Long Distance, zodat hij de eerste jongen met Downsyndroom zou zijn die 3.8 kilometer zwom, 180 kilometer fietste en 42.2 kilometer hardliep. De afgelopen honderd dagen was hij zeer actief op social media, waar hij zijn inmiddels duizenden volgers onder het motto van ‘iedere dag een procent beter’ een inkijkje gaf in zijn trainingen. Monstertrainingen soms, want Nikic trainde gemiddeld tussen de 4 en 6 uur per dag om helemaal voorbereid aan de start te staan.

(Tekst gaat verder foto)

Nikic tijdens het zwemonderdeel. (Foto: Ironman Florida)

Dat het vandaag een lange dag zou worden, dat was op voorhand al wel duidelijk. Dat Nikic mentaal zó sterk zou zijn, was wellicht iets lastiger te voorspellen. Na 1:54:39 uur kwam hij uit het water gekropen, mooi binnen de cut-off tijd. Ook het fietsen ging voortvarend, maar toen werd hij gestoken door insecten en kwam hij even later ook nog ten val. Schaafwonden en een flink bloedende knie waren het gevolg, maar Nikic klaagde niet. Eigenlijk klaagt Nikic nooit en wilde hij vooral genieten van deze unieke ervaring. Dat Nikic zelf uniek is, lijkt daarmee een understatement. Met een fietstijd van 8:12:37 uur kwam hij eindelijk terug in de wisselzone.

(tekst gaat verder onder foto)

Op de fiets had NIkic behoorlijk wat tegenslag, maar hij liet zich niet uit het veld slaan. (Foto: Ironman Florida)

Ook daarna was de dag uiteraard nog niet klaar en volgde er een marathon. Ondertussen stroomden de reacties van bijzonder veel profatleten al binnen. Niet dat Nikic die reacties volgde, want hij ging onverstoorbaar door. Slechts één doel: de finish. Hardlopend en soms wandelend kwam hij steeds dichterbij dat doel, om uiteindelijk met een looptijd van 6:18:48 en een totaaltijd van 16:46:09 uur te finishen en historie te schrijven.

Daarmee kijken we terug naar de woorden die hij 12 uur voor de start online gooide. ,,Morgen word ik wakker als jongen met het Downsyndroom, maar ik ga naar bed als een Ironman.”

Chris, you did it. You are an Ironman!

Chris tijdens zijn marathon. Ook in het donker ging hij maar door. (Foto: Ironman Florida)