Lange tijd liepen de Britse Katrina Matthews en Amerikaanse Skye Moench op minimaal verschil van elkaar tijdens de afsluitende marathon van Ironman Florida, daarmee afstevenend op een bloedstollend einde. Toch besliste de Britse al iets eerder, namelijk in de laatste vijftien kilometer, de strijd in haar voordeel om daarmee haar overwinning veilig te stellen. Dat deed ze in een tijd van 8:40:50 uur. Op het moment dat Matthews haar overwinning binnensleepte, liep de Nederlandse maar in Amerika woonachtige Lenny Ramsey op een zevende plek, op ruim veertig minuten achterstand. Uiteindelijk zou ze zesde worden.

Matthews ging overigens de hele dag al aan de leiding en toonde daarmee direct vanaf de start hoe groot haar wil was om te winnen. Met een tijd van 58:57 minuut en met Meredith Kessler en Kelsey Withrow in haar voeten kwam ze als eerste terug uit het water. Op dat moment hadden alle overige dames bijna (of meer dan, red.) drie minuten achterstand en waren de eerste verschillen dus al een feit.

Op de fiets liet Matthews haar benen al snel gelden en dus reed ze weg bij alle overige dames. Achter haar kwamen vrouwen samen, werden er op andere momenten juist verschillen gemaakt, maar lukte het niemand om dichterbij te komen. Tot de laatste kilometers althans, want toen kwam de Australische Renee Kiley sterk opzetten om uiteindelijk met slechts negen seconden achterstand te wisselen en haar loopschoenen aan te trekken. Ook Moench kwam nog goed dichterbij en wisselde slechts veertien seconden achter Matthews.

Al direct tijdens de run bleek Kiley het loopniveau niet aan te kunnen, althans niet het tempo dat Matthews voerde, en de strijd om het goud te verliezen. Later zou zij ook buiten de top drie vallen. Ook Moench kwam niet langzij en keek vervolgens lang aan tegen een achterstand die kilometerslang tussen de tien seconden en minuut schommelde. Met een soort jojo-effect liepen de vrouwen dichter en soms weer verder uit elkaar, terwijl er geen écht gat werd geslagen door Matthews. Na 25 kilometer veranderde dat echter en lukte het Moench niet meer om dichterbij te komen: sterker nog, het verschil werd vanaf dat moment serieus groter en liep op tot rond de twee minuten. Ondertussen was de Amerikaanse Meredith Kessler opgerukt naar de derde plaats.

Uiteindelijk veranderde er aan die top drie niks meer en sleepte Matthews haar overwinning na 8:40:50 uur binnen. Moench pakte het zilver na 8:46:35 uur en Kessler het brons na 8:59:01 uur.

Lenny Ramsey rukt mooi op in deelnemersveld, wel grote achterstand qua tijd

De Nederlandse Ramsey had 1:10:44 uur nodig voor het zwemonderdeel en kwam als 15e terug van haar 3.8 kilometer. Dankzij een goed fietsonderdeel – waar ze 4:56:30 uur voor nodig had – rukte Ramsey op naar een twaalfde plaats en die opmars zou tijdens haar marathon niet eindigen. Sterker nog: toen de winnares over de streep kwam, liep Ramsey op een mooie zevende plaats. Qua tijd keek ze overigens wel tegen een forse achterstand aan: ruim veertig minuten. In de slotfase zou Ramsey nog oprukken naar een zesde plaats en uiteindelijk finishen in een tijd van 9:28:58 uur.

Een verslag van de mannenrace vind je hier.