De Amerikaanse Chris Leiferman heeft zojuist Ironman Florida op zijn naam geschreven. Tijdens die race moest hij afrekenen met een aantal topatleten, maar bleek de Amerikaan tijdens het looponderdeel de langste adem te hebben. Na 7:52:44 uur claimde hij de winst. De Nederlandse maar in Amerika woonachtige Derk de Korver zat verder naar achteren en had op het moment dat Leiferman over de finish kwam een achterstand van ruim drie kwartier. Hij lag daarmee dertiende op moment van schrijven.

Leiferman begon zijn dag niet direct van voren, want de Canadese Brent McMahon noteerde de snelste zwemtijd: na 53:11 minuut mocht hij als eerste richting zijn fiets. Kort daarachter kwamen grote namen als Tim Rea, Andreas Dreitz en Cody Beals uit het water, terwijl Leiferman als tiende voet aan wal zette, op dat moment met een achterstand van 1:28 minuut.

Op de fiets maakte de Amerikaan al snel een inhaalslag en na een paar kilometer rukte Leiferman al op naar een derde plaats. Overigens klonterde er op dat moment een grote groep atleten, met alle favorieten bij elkaar, samen. Die groep bleef tot ongeveer vijftig kilometer bij elkaar, maar toen werden de eerste serieuze verschillen gemaakt en bleven alleen Dreitz, Leiferman, de Amerikaanse Sam Long en eveneens Amerikaanse Matt Russell over. Die situatie bleef tot ver op het fietsparcours ongewijzigd. Tegelijkertijd pakten de vier koplopers een grote voorsprong op de rest van het veld.

Toch waren het Leiferman en Dreitz die in de slotfase ook nog wegreden bij Long en Russell en in de laatste kilometers lukte het Leiferman zelfs nog om Dreitz los te rijden. Tijdens de marathon bleek Leiferman al niet meer in te halen, terwijl Dreitz wat teveel kruit op de fiets verschoten leek te hebben en een zware marathon tegemoet ging. Al binnen een paar kilometer verloor de Duitse winnaar van Challenge Roth minuten op Leiferman, terwijl hij de nummer drie van dat moment, Russell, minuten dichterbij zag komen.

Gelukkig voor Dreitz zou Russell niet veel later ook weer wegzakken, maar de sterk oprukkende Matthew Hanson (USA) ging na ruim twintig kilometer lopen wel voorbij aan de Duitser. Vijf kilometer voor het einde was het ook nog de ijzersterk lopende Long die nog voorbij kwam aan Dreitz en de Duitser daarmee van het podium verdrukte.

In de slotkilometers begon Leiferman toch nog de hete adem van Hanson in zijn nek te voelen, maar hij kon zijn – steeds kleiner wordende – voorsprong wel behouden. Zijn zege was na 7:52:44 uur dan ook een feit. Daarachter kwamen Matthew Hanson (+2:17 minuut) en Sam Long (+2:48 minuut) over de finish om het podium compleet te maken.

Derk de Korver ziet achterstand steeds groter worden

Voor Derk de Korver is het duidelijk nog even wennen aan het profniveau. Nadat hij vorig jaar zijn debuut maakte op het hoogste niveau, bleek vandaag opnieuw dat hij helaas nog iets te kort komt om enige rol van betekenis te spelen. Met een zwemtijd van 1:02:05 uur kwam hij op een achterstand van bijna negen minuten op de koploper uit het water, op dat moment op een zeventiende positie. Tijdens het fietsen steeg De Korver uiteindelijk een positie, maar bij iedere doorkomst zag hij zijn achterstand op de koplopers aanzienlijk groter worden. Met een fietstijd van 4:29:38 uur kwam De Korver als zestiende terug in de wisselzone, op dat moment met een achterstand van ruim 35 minuten. Tijdens het lopen werd die achterstand qua tijd groter, maar steeg De Korver wel knap een paar posities. Toen Leiferman over de finish kwam, lag De Korver dertiende met een achterstand van ruim drie kwartier. Uiteindelijk werd De Korver twaalfde met een achterstand van 47:25 minuut.

Het verslag van de vrouwenwedstrijd vind je hier.