Corinne Abraham won zojuist Ironman Tallinn in een tijd van 8:55:22. Op de fiets nam zij al even de kop over, moest deze vervolgens toch nog aan Kimberley Morrison afstaan, maar pakte deze in de marathon al na enkele kilometers definitief terug. Zo rekte ze het gat op Morrison steeds verder uit. Lange tijd leek Morrison er alsnog met het zilver vandoor te gaan, tot een indrukwekkend sterke Kristin Liepold haar vlak voor de finish inhaalde. Zo pakte Liepold het zilver (+8:45) en was het brons aan Morrison besteed (+9). Alleen professionele dames konden vandaag meedoen voor prijzen en slots in Tallinn; voor de mannen was de wedstrijd beperkt tot de Age Groupers. Bij de vrouwen stonden er maar liefst twee slots voor Kona op het spel. Aangezien de tweede dame deze al binnen had, schuift er alsnog één door naar Morrison. Na deze race zijn er nog maar twee slots over voor het aankomend WK: deze worden vergeven tijdens Ironman Mont Tremblant en Zwitserland.

Zwemmen
Door de extreem koude zee – maar liefst 11°C toonde de thermometer enkele dagen voor de wedstrijd – werd het zwemmen op het laatste moment nog verplaatst naar een nabijgelegen meer. Nog altijd koud, maar met achttien graden in ieder geval beter dan de zee. Wel opvallend was dat de organisatie het gebruik van neopreen cap en schoenen dan ook toestond. Overigens leek niemand hier gebruik van te maken. Morrison en Renee Kiley hadden geen last van de lage temperaturen en klommen na 56:14 als eerst aan wal. Op 35 seconden werden zij gevolgd door de derde vrouw: Ewa Komander. De voorsprong op de rest van het veld was, met minimaal 2:50 minuut, groot.

Fietsen
De vierde vrouw – Abraham – stond krachtig op haar pedalen en trapte aanvankelijk dan ook hard weg op zoek naar de kop. Zo kreeg zij leidster Morrison steeds meer in het vizier en nam zij zelfs kort de leiding over. Morrison liet het er echter niet bij zitten en pakte haar landgenoot nog terug voor de wissel naar het lopen. Zowel Komander als Kiley verloren tijd op deze twee dames tijdens het fietsen.

Lopen
Uiteindelijk hing Morrison na 4:42:47 uur fietsen als eerst haar fiets aan het rek om zich vervolgens op te maken voor de marathon. Op de hielen werd zij gevolgd door Abraham, die op dit punt slechts 33 seconden van haar verwijderd was. Het gat daarachter – op Kiley – was met 5:37 minuut, ruim. Zo beloofde het voornamelijk een battle tussen deze eerste twee dames te worden. Maar dit nam later een bijzondere wending.

Kort na de wissel stootte Abraham Morrison van haar koppositie. Zo lag Abraham al na vier kilometer lopen op kop in de wedstrijd. Het gat op Morrison vergrootte drastisch met de kilometers. Ondertussen zakte Kiley weg uit de top drie, en moest zij zelfs de vierde plaats afstaan. Zo liep de Poolse Komander naar een derde positie en schoof Liepold – die ruimschoots het sterkst liep van al deze dames – op naar een vierde plek.

Liepold nam hier nog geen genoegen mee en pakte vlak voor de finish de tweede plek af van Morrison. Zo schoof de Duitse Liepold drie posities op in de marathon. Abraham ging er met de winst vandoor (8:55:22); gevolgd door Liepold als tweede (+8:45) en Morrison als derde (+9).