Na een spannende race, waarbij zeker de slotfase ‘billen knijpen’ bleek, heeft Daan de Groot zich in Denemarken zojuist gekroond tot Europees Kampioen Duathlon. In een wedstrijd over 10 kilometer hardlopen, 60 kilometer fietsen en nog eens 10 kilometer hardlopen, bleken vooral zijn ijzersterke fietsbenen van doorslaggevende waarde. Vlak achter De Groot werd de Belg Jan Petralia tweede en de Spaanse Gonzalo Fuentes derde.

De eerste tien kilometer hardlopen bleken niet in het voordeel van De Groot. Al snel keek hij tegen een achterstand op, die gedurende het eerste looponderdeel eigenlijk alleen maar groter werd. Niet dat hij langzaam liep, maar elf mannen bleken simpelweg sneller dan de Nederlander. Na 32:02 minuut kwam De Groot terug in de wisselzone, als twaalfde dus, en hier had hij een achterstand van 1:16 minuut op de koploper van dat moment, de Deen Simon Jorn Hansen.

Al na tien kilometer fietsen werden de intenties van De Groot echter duidelijk: hij was opgerukt naar de vijfde plaats en had nog minder dan een halve minuut achterstand op Jan Petralia, de nieuwe koploper van dat moment. Twintig kilometer later, halverwege het fietsonderdeel dus, had De groot de koppositie zelfs overgenomen, maar reed er nog wel een aantal man mee in zijn kielzog. Daarbij ook de altijd sterk fietsende Deen Chris Fischer.

Toch bleek niemand tegen het fietsgeweld van De Groot opgewassen: na zestig kilometer parkeerde hij solo zijn fiets in de wisselzone en met een behoorlijke voorsprong op onder andere Fischer (+0.39), de Zwitser Fabian Zehnder (+1:16) en Petralia (+1:25) begon de Nederlander aan de afsluitende tien kilometer.

Terwijl Zehnder en Fischer al snel wegvielen, was het Petralia die overduidelijk aan een inhaalrace begon. Halverwege het looponderdeel had hij dan ook ongeveer de helft van zijn achterstand goedgemaakt en werd het dus nog behoorlijk billenknijpen voor De Groot. Met nog drie kilometer te gaan was er nog maar iets meer dan een halve minuut van zijn voorsprong over, maar dat laatste gaatje bleek voor Petralia te groot om te overbruggen.

Uiteindelijk pakte De Groot de winst en daarmee de Europese titel na 2:37:19. Petralia volgde op 36 seconden. Fuentes gaf 1:36 toe op De Groot.

Yennick Wolthuizen, de andere Nederlandse deelnemer, werd uiteindelijk veertiende op bijna 9 minuten achterstand. Bij de vrouwen pakte Marina van Dijk een zesde plaats op het EK.