Vandaag vond op de Gelderse Veluwe de Posbank Cross-Duathlon plaats. Het was tevens de laatste kans dit jaar voor duatleten om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap Cross Duathlon. Dit zorgde ervoor dat er een sterk veld aan de start stond. Daan Schouten en Sanne Broeksma wisten zich in het veld te handhaven en de race naar zich toe te trekken. Schouten: ,,Dit is echt heel gaaf, een mooie beloning voor al het harde werk.” 

Bij de Posbank Cross-Duathlon werd er eerst zeven kilometer gelopen, gevolgd door 21 kilometer mountainbiken en tot slot nog eens 3 kilometer lopen. Het parcours voerde over het terrein rondom Landgoed en Kasteel Rosendael, de Emma Piramide en het Rozendaalse Veld. Het mountainbike parcours bestond uit onder andere single-tracks, technische afdalingen en pittige klimmetjes die in totaal voor 312 hoogtemeters zorgden.

Bij het eerste looponderdeel moest Schouten nog een gaatje laten vallen. ,,De eerste run ging na 100 meter gelijk al stijl naar boven, waarna het ongeveer vier kilometer vooral golfde. Het gat dat ik aan het begin had laten vallen kon ik daar weer dichtlopen, maar na vijf kilometer liepen een van de duo-teams en nog een andere deelnemer bij de kopgroep weg.”

Schouten sprong als derde deelnemer op de mountainbike. ,,Het fietsen ging heel soepel en ik voelde me goed. Na vijf kilometer mountainbiken kon ik de leiding over nemen en heb ik mijn voorsprong steeds verder uit kunnen bouwen. Ik heb twee stabiele rondes kunnen rijden en volgens mij ook nog de snelste fietstijd neergezet. Het was een zwaar parcours met serieuze klimmen en veel hoogtemeters. Daarnaast zaten er mooie technische stukken in waar je best wel moet kunnen mountainbiken om er niet te hoeven afstappen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Schouten aan het huishouden tijdens het mountainbiken (Foto: Daan Schouten)

Het afsluitende looponderdeel bestond uit 3 rondes van iets meer dan een kilometer. ,,Toen ik aan het lopen begon, wist ik niet hoe groot mijn voorsprong was. Na de eerste loopronde hoorde ik dat het drie a vier minuten was, dus echt wel serieus. Daarna heb ik nog wel doorgelopen, maar ik hoefde niet maximaal meer te gaan.” 

Schouten wist van tevoren niet zo goed wat hij moest verwachten.  ,,Voor de start hoorde ik dat er nog Duitsers en Belgen aan de start stonden, dus ik was wel benieuwd hoe het niveau was. Het bleken allemaal jongens met enig niveau en om dan met zo’n voorsprong te winnen voelt echt goed.”  

Schouten is nog een relatieve nieuweling binnen de sport, maar ontwikkelt zich razendsnel. Hij wist zich al in zijn eerste jaar als duathleet bij de Pyramide Duathlon tot Nederlands Kampioen cross duathlon te kronen. Daarmee kwalificeerde Schouten zich meteen voor het Europees Kampioenschap cross duathlon in Ibiza op 23 oktober. ,,Dit is een heerlijke voorbereiding voor Ibiza. Ik kwam hier natuurlijk niet voor een trainingsrondje, maar het is heerlijk dat het nu al zo goed loopt. Er zijn nog een paar details bij het lopen waar ik de komende weken aan ga werken. Ik hoop straks in Ibiza alles te kunnen geven.”