Nadat gisteren in de ochtend de junioren geracet hadden, waren in de middag de jeugd en de elite aan de beurt. Rachel Klamer eindigde bij de Triple Mix op een knappe achtste plaats. Bij de jeugd finishten Tamar Veltman, Luna de Bruin en Shirin van Anrooij allen vlak achter elkaar als 13e, 14e en 17e. De jongens, Gjalt Panjer en Syb de Jong eindigden als 10e en 17e. Tamar Veltman genoot in ieder geval enorm: ,,Het was echt heel zwaar, maar ook heel gaaf.”

Klamer startte bij de elite bij de triple mix. Dit zijn drie korte triathlons met maximaal tien minuten pauze tussendoor, waarbij de volgorde van de onderdelen steeds verandert. De eerste race heeft de traditionele volgorde zwemmen-fietsen-lopen, gevolgd door lopen-fietsen-zwemmen en als laatste fietsen-zwemmen-lopen. De eerste twee races starten alle atleten tegelijk, terwijl de laatste race een achtervolging is waarbij de atleten op volgorde van het klassement starten met de achterstand die ze hebben op de leider. Wanneer een atleet meer dan 90 seconden achterstand heeft op de koploper, wordt deze atleet uit de race gehaald. Met haar achtste plek heeft Klamer acht punten verdiend, waardoor qua podium vandaag (wanneer er opnieuw geracet wordt, red.) alles nog mogelijk is. Cassandre Beaugrand, Katie Zaferes en Ashleigh Gentle finishten als eerste, tweede en derde. Bij de heren vormden Vincent Luis, Henri Schoeman en Kristian Blummenfelt de top drie. Bij de heren wisten overigens slechts zeven atleten te finishen, de rest liep meer dan 90 seconden achterstand op en werd zodoende ‘geëlimineerd’.

Bij de dames jeugd deden Tamar Veltman, Luna de Bruin en Shirin van Anrooij mee. Ze finishten respectievelijk als 13e, 14e en 17e. Ze raceten net als de junioren volgens het Enduro concept, waarbij ze twee keer vlak achter elkaar een korte triathlon afwerkten. De jeugd fietste echter twee ronden en liep één ronde, waar de junioren drie ronden fietsten en twee ronden liepen.  Bij de jeugd mannen deden Gjalt Panjer en Syb de Jong mee namens Nederland. Panjer finishte als 10e en de Jong op plek 17.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tamar Veltman geconcentreerd voor de bochten (Foto: Christie Brouwer)

Het was de eerste internationale wedstrijd voor Tamar Veltman, die tijdens de race voor een paar verassingen kwam te staan. ,,Toen ik het water in sprong realiseerde ik me pas dat het zout water was. Dat was wel even wennen. Het zwemmen ging verder goed, alleen met name de Britten zwommen echt heel snel. Gelukkig kon ik bij het fietsen weer posities goed maken, al merkte ik dat ik daardoor in de bochten echt moest opletten.” Na de eerste race was het snel voorbereiden voor de tweede race: ,,We moesten snel alles klaarzetten en direct terug naar het water. Daar gingen we in groepjes van vijf, afhankelijk van hoe goed je in de eerste race gefinisht was, twee seconden na elkaar het water in. Ik kwam nu bij het zwemmen onder een boei terecht waardoor ik tijd verloor, maar ook nu wist ik dat op de fiets goed te maken en bij het lopen mijn plek te houden.”

Veltman prijst, net als Kim van ‘t Verlaat eerder al, de sfeer op het eiland. ,,Die is echt super. Het is heel gezellig en iedereen is aardig. Naast dat we naar de pro’s gaan kijken gaan we hier ook nog het eiland verkennen tijdens een duurrit.”