Daniela Ryf heeft zojuist haar vijfde Wereldtitel Ironman 70.3 gepakt. Na in 2014, 2015, 2017 en 2018 al de beste van de wereld te zijn geweest, toonde de Zwitserse zich ook nu weer de beste atlete. Met haar derde Wereldtitel op rij en vijfde in totaal, pakt Ryf meteen het record van meeste Wereldtitels Ironman 70.3. ,,Maar hoeveelheid titels zeggen mij eigenlijk niet zoveel. Een mooie overwinning is me veel meer waard. Overwinningen die mensen écht onthouden. Titels tellen doe ik dus niet: ik vind het mooier om te onthouden hoe ik ze heb gewonnen.”

Zoals gebruikelijk ging Ryf niet direct aan de leiding, maar was het meteen weer Lucy Charles die tijdens het zwemmen de leiding in de wedstrijd nam. Extra voordeel voor de Britse: het behoorlijk wilde zeewater, want met haar uitstekende zwemtechniek vond zij duidelijk de beste weg tussen de golven. In haar eentje zwom ze dan ook vooruit op een achtervolgend groepje en na een tijd van 25:23 minuut mocht ze als eerste richting haar fiets. Een minuut daarachter volgde een groep met negen dames, met onder andere topfavoriet Daniela Ryf, maar ook Radka Kahlefeldt, Holly Lawrence, Lisa Norden, Amelia Watkinson en Ellie Salthouse.

(tekst gaat verder onder foto)

Lucy Charles heeft al na honderd meter zwemmen een gat op de rest. (Foto: 3athlon.nl)

Stayeren

Deze achtervolgende groep maakte al in de eerste tien kilometer een halve minuut goed op Charles, al mag daarbij gezegd worden dat het opvallend was hoeveel er gestayerd werd. Opmerkelijk genoeg zag de jury dit door de vingers met het excuus dat het bijna niet anders kan als er door een stad gereden wordt (de eerste tien kilometer voerden door de straten van Nice, red.). Feit is wel dat Charles hierdoor een behoorlijk nadeel had. Overigens ook opvallend was de kracht van Ryf, die de achtervolgende groep al snel aanvoerde en blijkbaar zo snel mogelijk naar Charles toe wilde rijden.

Charles gedurende de eerste kilometers op de fiets solo aan de leiding. (Foto: 3athlon.nl)

Nog voordat de vrouwen twintig kilometer op de fiets zaten, werd Charles teruggepakt. Het was Holly Lawrence die als eerste langszij kwam, net nadat de Wereldkampioene uit 2016 een versnelling plaatste waarmee ze ook Ryf voorbij ging, maar alle dames reden op dat moment bij elkaar.

Wat volgde was een lange, pittige klim waarbij er van achteren wat vrouwen af moesten, maar terwijl Lawrence het veld bleef aanvoeren, bleven de meeste favorieten bij elkaar. Na een tijdje was het echter Watkinson die de leiding overnam en het tempo nog maar eens opschroefde. Daarmee maakte ze het eerste echte, serieuze verschil op de fiets. Eenmaal boven, na zo’n 36 kilometer op de fiets, had Watkinson een voorsprong van 29 seconden op Ryf, 36 seconden voor op Imogen Simmonds, 43 seconden op Lawrence en 49 seconden op Charles.

Watkinson neemt de leiding over en probeert te ontsnappen. (Foto: 3athlon.nl)

Halverwege het fietsonderdeel veranderde er plotseling veel. Niet alleen omdat Ryf het gat op Watkinson weer dichtreed tijdens een afdaling en meteen de koppositie in de wedstrijd overnam, maar eigenlijk nog veel meer omdat Charles een penalty van vijf minuten te verwerken kreeg wegens stayeren: terecht, want Charles reed inderdaad regelmatig dicht op haar concurrenten maar aan de andere kant niet eerlijk omdat in het begin van de race wél een oogje werd dichtgeknepen.

Feit was wel dat Ryf in de slotfase op de fiets heel wat voorsprong pakte. Uiteindelijk wisselde ze met een voorsprong van 2:26 minuut op Lawrence en Simmonds. Watkinson volgde hier op 4:17 minuut. Charles volgde, samen met Norden, op een achterstand van 7 minuten.

Ryf krachtig aan de leiding. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het lopen werd er wel degelijk op Ryf gejaagd, maar met haar constante tempo kwam ze eigenlijk nergens in gevaar. Waar het Lawrence was die aanvankelijk wel wat seconden dichterbij kwam, bleef het toch Ryf die redelijk comfortabel aan de leiding bleef lopen met een voorsprong van steeds zo’n twee minuten. Een halve minuut achter Lawrence was het Simmonds die als derde tien kilometer had gelopen, terwijl Charles was opgestoomd naar een vierde plaats. De Britse had echter wel een achterstand van ruim zeven minuten.

In de slotkilometers wist Ryf wel overduidelijk het hoogste tempo vast te houden en werd haar voorsprong alleen maar groter. Uiteindelijk finishte ze na 4:23:04. Achter Ryf pakte Lawrence het zilver in een tijd van 4:27:02. Simmonds legde beslag op het brons in een tijd van 4:28:10.