In de door de Duitse Laura Lindemann gewonnen World Cup Banyoles is Maya Kingma zojuist negende geworden. Een mooie prestatie van de Nederlandse, die tijdens het zwemmen en fietsen uitstekend meedraaide maar tijdens het lopen helaas terrein verloor. De overige Nederlandse dames, Quinty Schoens en Rani Skrabanja, werden respectievelijk 38e en 52e.

Waar het aanvankelijk Maya Kingma was die het zwemonderdeel aanvoerde, duurde het niet al te lang tot de voor Bermuda uitkomende Flora Duffy het initiatief overnam. Zij was uiteindelijk ook de eerste atlete die weer uit het water kwam: na 9:51 minuut zat haar zwemonderdeel – 750 meter – er uiteindelijk op. Kingma zat daar als vijfde zeer kort achter, maar ook Rani Skrabanja (12e op 13 seconden, red.) en Quinty Schoens (28e op 26 seconden) hielden prima aansluiting.

Op de fiets ontstond al snel een groep met negen koploopsters, met daarin grote favorieten voor de eindzege zoals Kirsten Kasper (USA), Laura Lindemann (GER), Simone Ackermann (RSA) en Flora Duffy (BER). Ook Kingma reed uitstekend mee in deze groep. Daarachter vormde zich een groot peloton waarin de overige twee Nederlandse dames zich wisten te vestigen.

Ondanks een aantal versnellingen in de kopgroep – heel even leek het er zelfs op dat er vier dames zouden ontsnappen, maar zij werden al snel weer teruggepakt – bleef deze tot het looponderdeel dezelfde samenstelling houden. Dat er hard werd gereden, bleek wel uit het feit dat het achtervolgende en veel grotere peloton geen tijd goedmaakte, maar juist tijd verloor. De negen dames begonnen uiteindelijk met een voorsprong van 1:15 minuut aan het lopen.

Tijdens het lopen moest Kingma de kopgroep helaas direct laten gaan. Drie dames begonnen het tempo te dicteren en waren er al vlot vandoor: Duffy, Lindemann en ook de Amerikaanse Tamara Gorman. Halverwege het lopen plaatste Lindemann nog een versnelling en die bleek genoeg voor de Duitse om de overwinning op te eisen. Ze pakte het goud in een tijd van 55:38 minuut. Gorman eindigde op 14 seconden als tweede, terwijl Duffy op 17 seconden derde werd.

Kingma eindigde uiteindelijk als 9e, op 1:24 minuut van Lindemann. Schoens werd 38e op 2:38 minuut van de winnares, terwijl Skrabanja een 52e plaats pakte op 4:02 minuut achterstand.