Het is Daniela Ryf gelukt om zaterdagnacht (Nederlandse tijd, red.) wereldkampioen Ironman te worden. Op Hawaii begon ze ietwat matig aan de race – ze werd gestoken door een kwal en liep al snel tien minuten achterstand op – maar tijdens het fietsen maakte ze alles goed en tijdens het lopen bleef ze haar voorsprong constant vergroten. Ze finishte in een dik parcoursrecord van 8:26:16 en bleef Lucy Charles en Anne Haug voor.

Het is voor Ryf de vierde keer op rij dat ze Ironman Hawaii wint. Dat lukte alleen Paula Newby-Fraser die dezelfde reeks tussen 1991-1994 neerzette (maar overigens wel vaker op Hawaii won, red.). Het was overigens niet direct Ryf die zich oppermachtig toonde, want in eerste instantie was het de Britse Lucy Charles die de wedstrijd – geheel volgens verwachting – aanvoerde. De snelle zwemster trok vanaf de eerste meter flink door en kwam uiteindelijk na 48:13 terug in de wisselzone. Daarmee brak Charles het zwemparcours record en waren haar ambities direct overduidelijk.

(tekst gaat onder foto verder)

Charles voert de wedstrijd aanvankelijk aan. (Foto: 3athlon.nl)

Charles had na het zwemmen een voorsprong van bijna drie minuten op de Amerikaanse Lauren Brandon en bijna vier minuten op de Nieuw-Zeelandse Teresa Adam. Ryf kwam als vijftiende uit het water en keek toen aan tegen een achterstand van bijna tien minuten. Dat Ryf met achterstand aan het fietsen zou beginnen lag in de lijn der verwachting, maar een dergelijk groot gat was redelijk opmerkelijk. Later zou blijken dat Ryf tijdens het zwemmen werd gestoken door een kwal en daardoor flinke vertraging had opgelopen.

Charles houdt lang stand tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het fietsen hield Charles lang stand. Al snel werd haar voorsprong op de achtervolgende dames groter en aanvankelijk bleef het gat met Ryf zo rond de tien minuten schommelen. Na dertig kilometer fietsen veranderde dat beeld echter en werd de Zwitserse titelverdedigster sterker en sterker. Minuut na minuut snoepte ze van haar achterstand op Charles af en ze naderde de Britse plotseling vrij snel.

(tekst gaat onder foto’s verder)

Lucy Charles (foto 1) leidt lang tijdens het fietsen, maar Daniela Ryf (foto 2) nadert snel. (Foto’s: 3athlon.nl)

Uiteindelijk bleek het toch Ryf die op de fiets de beste benen had. In het zicht van de haven, met nog zo’n tien kilometer te gaan, haalde ze Charles bij. Het was ‘erop en erover’ en solo reed ze door richting het wisselpunt. Uiteindelijk begon ze dan ook als eerste aan de afsluitende marathon, na een fietstijd van 4:26:07. Een dag van de records, want na het zwemparcours record van Charles, was de 4:26:07 een dik fietsparcours record voor Ryf. Ze verbrak het voormalig record met maar liefst 18 minuten.

Ryf (links) haalt Charles in het zicht van de haven bij. (Foto: 3athlon.nl)

De voorsprong die Ryf aan het begin van de marathon op Charles had, namelijk anderhalve minuut, groeide eigenlijk constant. Halverwege het looponderdeel was het gat al bijna zes minuten en nog steeds oplopend. Het gevecht dat voor het brons werd gevoerd, met onder andere Corinne Abraham (GBR), Sarah Crowley (AUS) en Sarah True (USA) die elkaar afwisselden, volbracht zich op ruim een kwartier achter Ryf.

Uiteindelijk kon Ryf onbedreigd naar de overwinning lopen, maar dat deed haar niet verzwakken qua tempo. In een dik parcoursrecord van 8:26:16 kwam ze als eerste over de finish. Daarmee bleef ze Lucy Charles (8:36:32) en Anne Haug (8:41:57) voor.

Ryf oppermachtig naar de winst. (Foto: 3athlon.nl)