Patrick Lange heeft zich voor de tweede keer op rij tot wereldkampioen Ironman gekroond. Lange wist onder ideale race omstandigheden opnieuw het parcoursrecord te verbreken met een winnende tijd van 7:52:39. Daarmee is hij de eerste triatleet ooit op Kona die onder de grens van de acht uur duikt. De Belg Bart Aernouts legde beslag op de tweede plek, terwijl David McNamee net als vorig jaar derde werd. 

Nadat Josh Amberger in 47:39 als eerste het water uit kwam werden hij en zijn groepje al binnen dertig kilometer bijgehaald door twee uberbikers: Cameron Wurf en Andrew Starykowicz. Samen met die twee reed Amberger los van een groep sterke lopers op weg naar Hawi. Aanvankelijk reed het groepje met de sterke lopers – onder andere Lange en Gomez – na het keerpunt in Hawi iets in op de drie koplopers Starykowicz, Wurf en Amberger. Starykowicz bleek te verzwakken, iets waar Wurf niet op zat te wachten. Hij greep dan ook meteen in en gaf eens goed gas en reed langzaam weg bij Starykowicz en Amberger. Wurf wist zijn eigen record op het fietsparcours van vorig jaar met ruim drie minuten te verbeteren tot 4:09:36. Wurf liep vervolgens verrassend soepel door de wisselzone, waar zijn eerste achtervolger, Starykowicz, op 1:40 minuten achterstand doorkwam. Minder soepel overigens en hij viel dan ook al snel terug in het veld.

(tekst gaat verder onder de foto)

Wurf als eerste van de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

De eerste grote groep achtervolgers kwam op 6:30 minuten na Wurf van de fiets, aangevoerd door Amberger.  Opvallendste atleet in deze groep was de Oostenrijker Michael Weiss, die na het zwemmen nog 51e lag, maar naar de 4e positie wist te fietsen en daarmee een tweede fietstijd neerzette met 4:11:28. In deze groep zaten ook de sterke lopers Patrick Lange, Bart Aernouts, Timothy O’Donnell, Braden Currie. O’Donnell wist snel een kleine voorsprong te pakken door snel te wisselen, maar na 10 kilometer sloten Lange en Currie aan, terwijl Aernouts werd gelost. Lange nam het initiatief in de achtervolging op Wurf. Samen met de andere twee heren liep hij een tijd op schema voor een marathon van 2:35 uur. Podiumkandidaten Sebastian Kienle en Lionel Sanders  kwamen zo’n vier minuten na Lange van de fiets, maar kwam er verder niet meer aan te pas in de race. Kienle moest om tot nu toe onbekende reden zelfs uitstappen.  

(tekst gaat verder onder de foto)

Lange met zijn directe belagers O’Donnell en Currie (Foto: 3athlon.nl)

Na 15 kilometer lopen maakte Lange zijn move: hij versnelde en liet O’Donnell en Currie achter alsof ze stil stonden. Nog geen twee kilometer later nam Lange de leiding over, maar niet nadat hij van Wurf nog even succeswensen en een ‘boks’ ontving. Achter Lange werd voortdurend van positie gewisseld tussen onder andere O’Donnell, Aernouts en Currie. De Belg Aernouts kwam hier uiteindelijk als sterkste boven drijven nadat hij eerder nog gelost was. Net als vorig jaar wist de Britse David McNamee sterk van achter uit het veld naar voren te lopen naar een derde plek, terwijl Currie en O’Donnell schouder aan schouder bleven lopen. Wurf viel ondanks zijn sterk verbeterde marathon toch ver terug. Gomez wist bij zijn debuut een sterke weerstand te bieden, maar was niet bestand tegen het geweld vooraan in de race en liep lang rond de achtste positie.

Lange wist uiteindelijk in 7:52:39 en met 4:02 minuten voorsprong op Aernouts (7:56:41) te finishen. McNamee (8:01:09) liep met een marathon van 2:46:03 naar een derde plek, op 8:30 minuten van Lange. Heel bijzonder is dat de hele top drie onder het parcoursrecord van vorig jaar finishte. Alsof een tweede wereldtitel en nieuw parcoursrecord al niet genoeg was, vroeg Lange ook nog eens zijn vriendin ten huwelijk. Ze zei ja. 

Lange vraag zijn vriendin ten huwelijk (Foto: 3athlon.nl)