We maken elkaar vaak van alles wijs over wat al dan wel niet gezond is. Dan nog niet gesproken over de rol die marketing daar vanzelfsprekend in speelt. Diezelfde cruesli die je al jaren eet ziet er in een papieren zak met daarop een minimalistische sticker en een framboos ineens een stuk ‘bewuster’ uit. Sommige etenswaren zijn dan ook niet zo gezond als ze lijken. Zo ook de elf onderstaande producten, volgens een artikel op Runnersworld.com

  1. Cleanse juices
    Sapkuurtjes: sommige mensen zijn er helemaal van overtuigd. Maar of dit het lichaam nou ook daadwerkelijk ontgift? Diëtiste Mindy Haar heeft haar twijfels, vertelde zij aan Cosmopolitan: ,,Er is helemaal geen fysiologisch fenomeen als een detox.” Voeg daaraan toe dat de producten vaak veel suiker bevatten, weinig vezels en bovenal vormen ze een aanslag op menig portemonnee.
  2. Light pindakaas
    Meestal als iets uit een product wordt gehaald om het light te maken, wordt daar iets anders aan toegevoegd. In het geval van light pindakaas is dat bijna altijd suiker. Dit maakt het dus niet bepaald gezond. De les is ook hier: minder ingrediënten is vaak beter.
  1. Cruesli met ‘natuurlijke suikers’
    Dat lijkt zeker al een stuk beter dan bijvoorbeeld choco pops? Dat zal deels ook zo zijn. Maar suikers uit fruit zijn uiteraard niet zo gezond als wanneer je een ‘gewoon’ stuk fruit eet. Suiker blijft uiteindelijk gewoon suiker. Diëtiste Judy Wylie-Rosett zei daarover: ,,Als je de suikers onttrekt aan wat voor bron dan ook, houd je alleen geraffineerde suiker over, die berucht is om de lege calorieën.” Dit is dus weer een voorbeeld van een misleidende marketing tekst.
  1. Glutenvrije producten
    Volgens voedingsdeskundige Hein is er – behalve in het geval van coeliakie – geen reden om glutenvrij te eten. Het is zelfs zo dat veel glutenvrije producten meer calorieën en vet bevatten dan soortgelijke producten met gluten.
  1. Low-fat crackers
    Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer mensen low-fat producten eten, zij vaak meer gaan eten. Dit als beloning voor de ‘gezonde keuze’. Echter wordt het aantal calorieën in low-fat producten vaak onderschat, als je dan ook nog kiest voor een extra cracker, ben je niet per se zo gezond meer bezig.
  1. Vezelrijke repen
    Dit is eigenlijk een beetje als het eten van een candy bar, maar dan zonder schuldgevoel. Maar of dat nou terecht is? Als je het diëtiste Lori Welstead vraagt niet. Zij verklaart dat deze repen vaak met dezelfde zoete ingrediënten zijn verheerlijkt als hun ongezonde familie. Deze vezels kun je volgens Welstead beter uit natuurlijke producten halen, zoals: bonen, groenten, noten, zaden, bruine rijst of volkoren granen.
  1. Suikervrije saladedressings
    Ook hier is van toepassing dat wanneer een ingrediënt ergens in mindere mate in zit, dit gecompenseerd wordt door iets anders. En dan hebben we het niet over iets als als vitamine of vezels helaas. Dus wil je een zoete salade, maar wel ‘goed bezig zijn’? Voeg hier dan zoete, gezonde producten aan toe. Bijvoorbeeld: wortel, biet, cherrytomaat of maïs.
  1. Light frisdrank
    Sommige mensen beweren dat dit beter is dan gewone frisdrank. Dit zou kunnen, maar alsnog zitten er geen nuttige voedingswaarden in en wel kunstmatige chemicaliën. Het is nooit bewezen dat deze stoffen slecht voor ons zijn. ,,Maar men vermoedt wel dat we er meer trek in zoetigheid van krijgen”, aldus Welstead.
  1. Smoothies
    Wanneer je een banaan, appel en wat mango in een blender stopt lijkt het opeens een stuk minder. Maar calorieën verdwijnen natuurlijk niet aan de lucht (dat blijft jammer). Zo zitten er vaak meer calorieën in een smoothie dan het lijkt. Al snel drink je 400 calorieën en 50 gram suiker weg. Doordat je er niet op kauwt, hou je er ook nog een minder vol gevoel aan over vertelt voedingsdeskundige Emily Rubin.
  2. Groentechips
    Rubin: ,,We houden onszelf enorm voor de gek door te denken dat groentechips gezonder zijn dan gewone chips. Want het komt erop neer dat ze voor een groot deel uit dezelfde ingrediënten – aardappel en plantaardige olie – bestaan.”
  3. Yoghurt met een fruitsmaakje
    Het klinkt als een gezonde combinatie: yoghurt en fruit. Maar niet is minder waar. Dietiste Yasmin Mossavar-Rahmani waarschuwt dat Yoghurt met fruitsmaak vaak veel toegevoegde suikers bevat. Het is daarom toch nog altijd beter de twee producten zelf samen te voegen.

Toch is een smoothie omdat je de calorieën goed kan gebruiken, een ‘vezelrijke’ reep na een zware training of af en toe een sapje om wat extra vitaminen binnen te krijgen, natuurlijk geen probleem. Zeker niet als je verder gezond eet en veel beweegt: dan heb je de calorieën soms zelfs hard nodig. Maar wees je vooral bewust van de rol die marketing – ook in de voedingsindustrie – speelt.