Hij is klein van stuk, 1.65 meter ongeveer, maar groots in daden. Althans, dat was Pablo Dapena Gonzalez, want de Spanjaard was in 2019 en 2020 een zeer succesvolle triatleet die de ene topklassering na de andere behaalde. Daarna kwam de klad er een beetje in, want blessureleed weerhield hem van goede trainingen en daarmee ook goede resultaten. Tot nu, want gisteren won Dapena Gonzalez Challenge Gdansk. “Het is heerlijk om terug te zijn.”

Na Challenge Almere-Amsterdam, waar hij overigens nog zesde werd op het WK Long Distance, was dit de eerste race sinds negen maanden voor Dapena Gonzalez. Dat racen was hij nog niet verleerd, want vanaf de start ging hij aan de leiding, aanvankelijk samen met Kacper Stepniak en Sergiy Kurochkin. De Spanjaard, Pool en Oekraïner kwamen na 23:32 uit het water en bleven ook op de fiets samen. Tijdens het lopen sloeg Gonzalez Dapena echter toe, pakte al meteen een voorsprong en wist die gedurende de halve marathon alleen maar groter te maken. Hij finishte in 3:44:47, terwijl Kurochkin in 3:49:22 finishte en Stepniak in 3:51:02.

In de vrouwenrace was er een overwinning voor Margie Santimaria, die na 4:20:02 finishte en daarmee haar visitekaartje toonde. Halverwege het fietsonderdeel had Santimaria de leiding in de wedstrijd overgenomen en ook niet meer uit handen gegeven. Paulina Kotfica werd tweede; de Poolse finishte in 4:27:17. De eveneens Poolse Maria Czesnik werd derde in 4:28:54.