Steeds meer fietsers in het algemeen en triatleten in het bijzonder, gebruiken Zwift om hun FTP (Functional Threshold Power) te bepalen. Dat is ook niet zo gek, want Zwift biedt vier verschillende tests waarmee je je FTP behoorlijk nauwkeurig kunt vaststellen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de vier tests en met welke FTP-test op Zwift krijg je het meest accurate resultaat?

FTP Test

Dit is de originele en dus ‘standaard’ FTP test en daarmee heb je ook meteen de langste: 73 minuten duurt de FTP test om volledig te voltooien, inclusief warming-up en cooling-down.

Je FTP wordt bepaald door een blok van twintig minuten ‘free ride’, waarin je zo hard mogelijk en dus zoveel mogelijk wattage pusht. Van het gemiddelde wattage die je over die twintig minuten trapt, wordt 95% genomen en dat aantal vormt jouw FTP. Voordat je de twintig minuten start, doe je eerst een (behoorlijk pittige) warming-up, inclusief drie serieuze tempoblokken. Na afloop van de twintig minuten volgt ook een cooling-down.

Deze standaard FTP test wordt gezien als het meest zwaar en uitdagend – twintig minuten voluit rijden is allesbehalve makkelijk – maar levert ook het meest accurate FTP.

FTP Test (shorter)

Deze kortere versie van de FTP Test duurt 45 minuten: de warming-up en ook de cooling-down is korter, maar nog steeds dien je een blok van twintig minuten voluit te rijden om je FTP te bepalen. Opnieuw geldt: 95% van het gemiddelde wattage dat je rijdt gedurende deze twintig minuten, vormt je uiteindelijk FTP.

De FTP Test (shorter) is geschikt voor atleten die net even wat minder tijd hebben, maar nog steeds een zo accuraat mogelijke weergave van hun FTP willen.

Ramp Test

De Ramp Test duurt nog korter – ongeveer twintig minuten – en begint eenvoudig: op slechts 100 watt. Vervolgens wordt het wattage per minuut opgeschroefd: iedere zestig seconden komt er twintig watt bij. Vervolgens gaat dit net zo lang door, tot je het wattage niet meer volhoudt. De laatste paar minuten van de Ramp Test kunnen dan ook dodelijk aanvoelen.

Na afloop van de test wordt 75% van het wattage van de laatste minuut die je in de volledigheid volhield, genomen: dat aantal vormt jouw FTP. Het FTP dat uit deze test rolt zou iets minder nauwkeurig kunnen zijn dan bij de FTP Test en FTP Test (shorter), vooral omdat atleten met een hoge explosiviteit hier iets langer zouden kunnen volhouden ten opzichte van atleten die vooral een goed duurvermogen hebben.

Ramp Test Lite

De Ramp Test Lite is vooral bedoeld voor de iets meer onervaren fietser, of atleten die lichter zijn dan 60 kilo. Net als de Ramp Test begint de test easy en het wattage loopt iedere minuut op: in dit geval niet met twintig watt per minuut, maar met tien watt per minuut. Daarnaast is het start wattage ook wat lager. Ook hier wordt 75 procent van het wattage dat je volhield tijdens je laatste volledige minuut, genomen als FTP-waarde.