Het wordt een strijd van ongekende klasse – je kunt bijna zeggen dat het een race van het niveau Wereldkampioenschap is – en tijdens Challenge Gran Canaria zullen zich daar meerdere Nederlanders tussen mengen: onder andere Youri Keulen, Evert Scheltinga, Milan Brons en Diede Diederiks komen op 22 april in actie op het Canarische Eiland en zullen daar concurrenten van wereldniveau tegenkomen.

Patrick Lange, Sam Laidlow, Florian Angert, Aaron Royle, Pablo Dapena Gonzalez, Jan Stratmann, Ruben Zepuntke, Andreas Dreitz, Ruth Astle, Alexandra Tondeur, Elisabetta Curridori, Charlene Clavel, Margie Santimaria, Camille Deligny, Lina-Kristin Schink: de ene na de andere profatleet van wereldklasse meldt zich aan voor de race en daarmee wordt een strijd van ongekend niveau verwacht.

Bij de mannen zijn de meeste ogen waarschijnlijk gericht op Sam Laidlow: de ster van de jonge Fransman is snel rijzende, hij wordt gezien als één van de meest populaire atleten van dit moment en hij komt terug naar Anfi Challenge Mogán-Gran Canaria voor wat ‘unfinished business‘. Twee jaar geleden kwam hij ten val waardoor hij uitstapte, maar nu wil hij die teleurstelling verwerken met het liefst de winst.

De lijst met concurrenten toont direct aan dat dat geen gemakkelijke opgave zal worden voor Laidlow. Patrick Lange trapt zijn seizoen af en de Duitser wil, waar hij ook start, niks minder dan de winst. Zijn landgenoot Florian Angert is vrijwel ieder jaar een solide factor die altijd sterk van voren racet en ook op Gran Canaria zal hij met niks minder dan de winst genoegen nemen. Lokale favoriet Pablo Dapena Gonzalez heeft de laatste periode misschien wat meer struggles gehad, maar in eigen land is het hem er alles aan gelegen om topfit aan de. start te staan en mee te strijden om de overwinning.

Daarnaast zijn er meerdere outsiders – al doe je deze atleten eigenlijk tekort met deze term, omdat ze allemaal van wereldklasse zijn – die een poging zullen doen de wedstrijd interessant te maken. De jonge Nederlandse Youri Keulen beleefde vorig jaar zijn doorbraak in het internationale veld en ziet ook zijn landgenoot Evert Scheltinga, de snelste Nederlander op de Long Distance, naar Gran Canaria afreizen. Duitsers Jan Stratmann, Ruben Zepuntke en Andreas Dreitz zijn soms wat lastiger in te schatten, maar hebben allemaal laten zien tot de beste prestaties van wereldniveau in staat te zijn.

Ook bij de vrouwen zal zich een ongekend spannende strijd ontvouwen, al is hier wel een meer uitgesproken favoriet: Ruth Astle. De Britse zal all-in gaan voor de overwinning, maar zal tegelijkertijd zien dat Diede Diederiks, Alexandra Tondeur en Elisabetta Curridori dat ook doen. De vrouwen zullen het elkaar zo moeilijk mogelijk maken in de strijd om de winst bij Anfi Challenge Mogán-Gran Canaria. Datzelfde geldt overigens voor Charlene Clavel, Margie Santimaria, Camille Deligny en Lina-Kristin Schink: ook al worden zij niet gezien als de grootste favorieten, zijn het allemaal vrouwen met de nodige ervaring op het hoogste niveau en dus weten ze ook precies wat er nodig is om dit soort grote wedstrijden te winnen.