Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Jardy van den Heuvel is geswitcht van coach en heeft volop gewerkt aan zijn fiets- en loopconditie.

Tot afgelopen winter trainde Van den Heuvel onder leiding van Edo van der Meer, maar met oog op zijn ontwikkeling, maakte hij de keuze om vanaf dit seizoen samen te werken met een nieuwe coach, Robert de Korte. ,,Ik merkte dat ik toe was aan een nieuwe prikkel en zodoende ben ik geswitcht. Dat bevalt mij heel goed.”

Gerichte trainingsaanpak
Het grootste verschil in trainingsaanpak zit hem in de focus op specifieke onderdelen die Van den Heuvel naar een hoger niveau wil brengen. ,,Waar ik voorheen wat meer algemeen trainde, heb ik de focus dit jaar in overleg met Robert specifiek op het fietsen en lopen gelegd. Ik merkte tijdens de wedstrijden, afgelopen zomer, dat ik met fietsen nog wat te kort kwam, waardoor ook het lopen niet van voldoende niveau was. Ik had het gevoel dat ik zeker nog een inhaalslag kon maken op deze onderdelen.”

Van den Heuvel komt van origine uit het wedstrijdzwemmen en heeft zijn beste onderdeel de afgelopen tijd wat minder prioriteit gegeven. ,,Het zwemmen ligt mij goed, dus dat is deze winter vooral een kwestie van onderhouden geweest. Ik heb vooral veel kilometers op de fiets en met het lopen gemaakt en hoop dat dit zich komend seizoen gaat uitbetalen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Van den Heuvel hoopt komend seizoen aan meer internationale wedstrijden deel te nemen (Foto: aangeleverd)

De winterperiode is voor Van den Heuvel onderverdeeld in trainingsblokken van vier weken, waarvan drie zware weken en dan een week om te herstellen. ,,We trainen steeds drie tot vier weken flink hard en nemen daarna een weekje gas terug om het lichaam rust te geven en op te laden voor de volgende prikkel. Ieder trainingsblok is een stapje intensiever dan het voorgaande blok”, legt Van den Heuvel uit.

Internationale ambitie
Langzaamaan werkt Van den Heuvel toe naar de ATU Afrika Cup in Sharm el Sheikh, op 30 maart. ,,Het volgende trainingsblok zal ik nog wat wedstrijd specifieker gaan trainen. Daarna pak ik wat rust, zodat ik scherp aan de start van de wedstrijd sta. Ik hoop daar punten te scoren om te klimmen binnen de internationale ranking.”

De ATU Afrika Cup in Sharm el Sheikh zal dus ook het eerste moment worden waar Van den Heuvel kan meten hoe groot de stappen zijn die hij afgelopen winter heeft gemaakt met het fietsen en lopen. ,,Met het zwemmen zit ik er eigenlijk altijd wel vooraan bij en in Eredivisiewedstrijden kan ik ook op de fiets en met het lopen wel meekomen, maar bij internationale wedstrijden wordt op ieder onderdeel flink gas gegeven”, weet Van den Heuvel. ,,Aan de hand van mijn eerste twee internationale races wil ik kijken of ik het niveau aan kan. Mocht dat zo zijn, dan zal mijn focus dit seizoen zeker op de internationale races liggen. Anders zal ik veelal competities gaan racen.”