Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Marije Dankelman, die deel uitmaakt van het team van AthleteSportsWorld, is na een voetblessure weer aan het opbouwen en zal zich na het afronden van haar scriptie weer volledig op het sporten richten.

Aan een goede trainingsperiode kwam eind december ineens een einde toen Dankelman last kreeg van haar voet. Wat de blessure precies was waardoor Dankelman een aantal weken niet kon lopen, is niet duidelijk. ,,Er werd eerst gedacht aan een stressfractuur, maar dat bleek het uiteindelijk niet te zijn. Er zit vooral veel spanning in mijn voet”, legt Dankelman uit. ,,Het is nog niet helemaal over, maar ik ben wel weer aan het opbouwen.”

Het trainingsplan van Dankelman moest dus onverhoopt omgegooid worden. ,, In totaal heb ik vier weken niet kunnen lopen, maar ik heb veel gezwommen en gefietst. Voor de blessure heb ik gelukkig sowieso nog een heel goed trainingsblok gedraaid”, vertelt Dankelman. ,,Om sterker te worden en blessures in het vervolg te voorkomen heb ik ook veel krachttraining gedaan. Mijn voeten zijn wel een aandachtspunt, daar heb ik vaker blessures gehad.”

(tekst gaat verder onder foto)

Dankelman heeft wat minder gelopen en vooral veel uren doorgebracht op de fiets en in het zwembad. (Foto: aangeleverd)

Uiteindelijk viel de voetblessure dus mee en half januari kon Dankelman haar looptrainingen weer oppakken. Iets meer dan een week terug deed ze zelfs alweer mee aan het NK 10 km bij de Groet uit Schoorl Run. ,,Dat kwam achteraf gezien nog iets te vroeg. Ik had in een training nog niet meer dan tien kilometer rustig gelopen, maar ik had al zoveel wedstrijden afgezegd dat ik heel graag mee wilde doen”, aldus Dankelman die uiteindelijk een tijd van 40:35 minuten neerzette.

Volledige focus op het trainen
Ondertussen is Dankelman druk bezig om haar opleiding af te ronden. ,,Deze week moet ik mijn scriptie inleveren. Ik mocht er in principe het hele jaar over doen, maar ik heb hem zo snel mogelijk afgerond zodat ik mezelf de komende tijd volledig op het trainen kan focussen. Mijn afstudeerstage stel ik uit tot september.”

Dit besluit schept het ideale klimaat om triathlon op de eerste plaats zetten en dat is ook precies wat Dankelman komend seizoen zal doen. ,,Ik kijk er naar uit om mezelf volledig op het sporten te richten. Deze winter lag de focus op school, vanaf nu ligt de focus weer op triathlon”, vertelt Dankelman die haar trainingsstage om dezelfde reden ook heeft uitgesteld tot dit moment.

(tekst gaat verder onder foto)

Komend seizoen zal Dankelman starten bij Run Bike Runs, Eredivisiewedstrijden en Europa Cups. (Foto: aangeleverd)

Afgelopen zaterdag vertrok Dankelman namelijk voor drie weken op trainingsstage naar Mallorca, waar ze eerst 10 dagen met het RTC meetraint en vervolgens nog eens 10 dagen met de duathlon-selectie. ,,Ik ben nu nog vooral met duurtrainingen bezig, maar zal bij het fietsen en zwemmen langzaamaan meer tempotrainingen doen. Normaal gesproken zou ik dat ook bij het lopen doen, maar door die voetblessure loop ik daarmee wat achter.”

In maart zal Dankelman haar seizoen beginnen met een aantal Run Bike Run’s en zal ze starten in de Eredivisie, waar ze uitkomt voor TC Twente. ,,Daarna zal ik internationaal gaan racen en starten bij Europa Cups. Ik heb geen idee hoe ik er nu voor sta, maar ik hoop vooral dat ik weer een stuk beter ben dan vorig jaar.”