Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Menno Koolhaas vertrekt vandaag naar Namibië om de Nederlandse winter te ontvluchten.

Koolhaas sloot zijn seizoen vorig jaar af bij de ITU World Cup Miyazaki in Japan, waarna een rustperiode van twee weken volgde. ,,Ik heb mijn seizoen vorig jaar lang doorgetrokken en kon daardoor niet heel veel rust pakken, omdat ik dan met het volgende seizoen in de knoop zou komen”, legt Koolhaas uit. ,,Maar die twee weken rust waren lang zat. Het heeft mij goed gedaan om even niet met de sport bezig te zijn. Daarna was ik weer gretig om te beginnen en lekker te gaan trainen.”

Volop in training
Sinds zes weken is Koolhaas nu weer volop ‘in training’. ,,De afgelopen weken heb ik met duurtrainingen voornamelijk aan mijn basis gewerkt”, vertelt Koolhaas, die eind vorig seizoen tot de conclusie kwam dat zijn trainingsaanpak moest veranderen. ,,Het belangrijkste voor mij is dat ik rustig train op momenten dat het rustig moet en hard train op momenten dat het hard moet. Dat gaat nu een stuk beter.”

Voorheen kon Koolhaas zichzelf nog weleens te ver pushen, waardoor trainingen vaak te hard gingen. ,,Binnen het NTC zijn wat dingen veranderd, waardoor we nu met meerdere atleten onder leiding van Jordy Meulenberg trainen. Vorig jaar was het ieder voor zich, nu vormen we een hechte groep en trainen we veel samen”, vertelt Koolhaas voor wie deze verandering veel positieve effecten heeft. ,,De drang om te hard of te lang te trainen is nu een stuk minder. Ik trainde altijd veel voor mezelf en was alleen bezig met snelheid en tempo, nu hebben we ook lol en verlopen de trainingen veel makkelijker.”

(tekst gaat verder onder foto)

Het accent lag bij Koolhaas de laatste weken vooral op het zwemmen en lopen. (Foto: Instagram Menno Koolhaas)

De aandacht ging bij Koolhaas de afgelopen weken vooral uit naar het zwemmen en lopen. ,,Ik heb wel wat fietstrainingen op de Taxc gedaan, maar in de winter fiets ik liever niet buiten in de regen en kou, omdat ik dan risico loop om ziek te worden. Dat kan mijn volgende trainingen in de weg zitten”, legt Koolhaas uit.

Ondanks de relatief korte trainingsperiode die Koolhaas achter de rug heeft, liep hij onlangs nog een nieuw PR op de 10 kilometer. ,,Ik voel me fitter dan ik vorig seizoen ben geëindigd. Het is nu een kwestie van doorpakken en de vorm nog beter maken.”

Op trainingsstage in Namibië
Het trainingsblok waar Koolhaas momenteel in zit, zal hij voortzetten in Namibië, waar hem een trainingsstage van een kleine maand te wachten staat. ,,Met een groep atleten van het NTC gaan we voor het derde jaar op rij naar Windhoek om te trainen. Dat is de ideale trainingslocatie. Windhoek ligt op 1800 meter hoogte en het is er nu een aangename 35 graden”, vertelt Koolhaas. ,,Ik zal daar wat meer aan mijn snelheid werken en meer tijd op de fiets doorbrengen, maar in feite zien mijn trainingen er niet heel anders uit dan wat ik de afgelopen weken in Nederland heb gedaan.”

Na de trainingsstage in Namibië zal Koolhaas doorreizen naar Kaapstad, waar hij zijn seizoen zal openen met de eerste World Cup van het seizoen. ,,Ik sta nog op de wachtlijst, maar de kans is groot dat ik mag starten. Het trainingsblok van zes weken dat ik nu achter de rug heb is natuurlijk niet heel veel en er zal een sterk veld van start gaan in Kaapstad, maar we zullen zien hoe het gaat uitpakken.”

Het grote doel komend seizoen wordt voor Koolhaas om zijn positie op de ITU-ranglijst te verbeteren. ,,Om als reserve uiteindelijk met de Mixed Team Relay naar de Olympische Spelen te mogen – als het team zich plaatst – moet ik bij de 140 beste atleten op de Olympische Ranking horen. Momenteel sta ik rond plek 140 en met een paar goede wedstrijden hoop ik rond de 100e plaats te komen staan, zodat ik op zeker speel”, laat Koolhaas weten. ,,En ik wil mezelf verder ontwikkelen op de korte afstand, zodat ik mezelf van mijn beste kant kan laten zien als ik dan ooit een keer mag starten bij de Mixed Team Relay doordat een van de andere jongens uitvalt.”