Naast Donald Hillebrecht deed ook Menno Koolhaas gisteren namens Nederland mee aan de ITU World Cup Miyazaki in Japan. Koolhaas finishte als 32e, op vier minuten van de Spanjaard Vincente Hernandez en slechts enkele seconden achter landgenoot Hillebrecht. ,,Daar wordt ik normaal niet blij van, maar ik ben eigenlijk wel tevreden met de stijgende lijn.”

Nadat Koolhaas in Tongyeong nieuwe inzichten kreeg over zijn insteek in de sport en hoe hij daarmee om moet gaan heeft hij in aanloop naar de ITU World Cup Miyazaki zoveel mogelijk gerust. ,,Natuurlijk zijn die twee weken niet genoeg om een groot verschil te kunnen maken, maar merkte wel al dat het beter ging.”  

Het zwemonderdeel vond plaats in zee, met een start vanaf het strand. ,,Het was lastig zwemmen met de golven, maar kon in de tweede groep met 40 à 50 seconden achterstand uit het water komen.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Koolhaas bij de zwemstart (Foto: Delly Carr / ITU Media)

Koolhaas was hiermee niet de enige Nederlander in zijn fietsgroep. ,,Ik zat samen met Donald in de tweede achtervolgende groep, maar hierin werd slecht samengewerkt. Daardoor kon de kopgroep met zo’n 25 man steeds meer afstand nemen, terwijl we het gat in twee rondes dicht hadden kunnen rijden. Na het fietsen was het gat twee minuten, met daarnaast ook nog eens een aantal toplopers in mijn groep.” Toch was het fietsen zelf geen teleurstelling voor Koolhaas. ,,Ik voelde me sterk bij het fietsen, een verschil vergeleken met Tongyeong.”

Bij het lopen was er ook een stijgende lijn te ontdekken. ,,Het lopen ging bij vlagen goed, maar had af en toe last van steken waarbij power en daarmee tijd verloor.” Een 32e plek was daardoor het resultaat voor Koolhaas. ,,Daar wordt ik normaal niet blij van, maar wanneer ik aan Tongyeong terugdenk ben ik eigenlijk wel tevreden met de stijgende lijn. Ik wist dat dit er zo in zou zitten, want de vorm is er niet, maar heb er wel het maximale uit kunnen halen en daar ben ik blij mee. Ik heb weer iets van mezelf teruggevonden.”

Na deze laatste race van het seizoen neemt Koolhaas eerst twee weken rust, alvorens hij met vernieuwde inzichten naar het volgende seizoen toe werkt. ,,Ik heb inzicht gekregen in wat er niet goed ging en kan er daardoor nu ook aan gaan werken. Ik trainde te veel en negeerde signalen van mijn lichaam. Ik realiseer me nu dat meer niet altijd beter is en dat luisteren naar mijn lichaam belangrijk is.”