In Miyazaki werd vannacht de laatste ITU World Cup van het seizoen gewonnen door de Amerikaanse Summer Cook en Spaanse Vicente Hernandez. Namens Nederland behaalde Maya Kingma een 19e plaats, werd Lotte Wilms 30e en Rani Skrabanja 32e. Bij de mannen finishten Donald Hillebregt (31e) en Menno Koolhaas (32e) vlak achter elkaar op de Olympische afstand (1,5 km zwemmen – 40 km fietsen – 10 km lopen).

Cook sluit seizoen sterk af
Tijdens het zwemonderdeel had Cook al direct de leiding te pakken, met de Braziliaanse Vittoria Lopes in haar kielzog. Na 18:55 minuten verlieten beide dames het water en daarmee hadden ze een voorsprong opgebouwd van ruim twintig seconden op de nummer drie, de Japanse thuisfavoriet en regerend Aziatisch Kampioen, Yuko Takahashi.

Eenmaal gewisseld naar de fiets was het Lopes die na de eerste van zeven rondes het voortouw nam en de achtervolgende groep die bestond uit Cook, Takahashi en de Australische Jaz Hedgeland op een achterstond van bijna twintig seconden zette. Lang hield Lopes dat echter niet vol, want halverwege het fietsonderdeel had de kopgroep zich uitgebreid tot veertien atleten, waar inmiddels ook Kingma deel van uitmaakte. Tot een ronde eerder had Wilms het spoor van Kingma nog kunnen volgen, maar het lukte haar niet om ook de aansluiting te vinden en daardoor kwam ze ongunstig tussen twee groepen in terecht. Skrabanja had wel een groepje weten te vinden, op zo’n anderhalve minuut van de kopgroep.

Aan het eind van het fietsonderdeel waren het nog steeds dezelfde dames die de wedstrijd aanvoerden en het zou dan ook op het looponderdeel aankomen. Wilms en Skrabanja hadden elkaar inmiddels gevonden en maakten tweeënhalve minuut later de wissel naar het lopen. Cook en landgenote Chelsea Burns lieten zien nog over de beste benen te beschikken en namen na de eerste loopronde de leiding. Daarachter vormde zich een groepje dat zou strijden om de laatste podiumplaats, maar Kingma kon het hoge tempo van de voorste dames niet volgen. Tot de laatste ronde liepen Cook en Burns zij aan zij, maar het verschil op de finish was uiteindelijk nog tien seconden, in het voordeel van Cook (2:01:01). Het zilver was er dus voor Burns, die na 2:01:11 de finish bereikte, en de strijd om het brons werd gewonnen door de Spaanse Miriam Casillas García in 2:01:54.

Kingma had voor het looponderdeel uiteindelijk vijf minuten langer nodig dan de winnares en finishte als 19e in 2:06:14. Wilms werd 30e in 2:08:14 en Skrabanja behaalde een 32e plaats in 2:10:28.

Hernandez verrast met zege
Het pro-veld bij de mannen werd tijdens het zwemmen nog niet enorm uit elkaar getrokken. Zeven zwemmers kwamen min of meer tegelijk uit het water en na tien kilometer op de fiets had de voorste groep zich uitgebreid tot een stuk of twintig atleten. Koolhaas en Hillebregt hadden elkaars wiel gevonden en maakten op dat moment deel uit van de achtervolgende groep.

Met nog zo’n tien kilometer te gaan waren voorin het veld de Japanse Jumpei Furuya, Franse Aurelien Raphael en Japanse Ren Sato ondertussen weggesprint, waardoor zij met een voorsprong van 20 seconden de wissel naar het lopen konden maken. De rest van het veld was zo goed als in tweeën gesplitst met Koolhaas en Hillebregt in de tweede achtervolgende groep, op zo’n anderhalve minuut achterstand van de eerste groep. Favorieten voor het podium, de Mexicaanse Rodrigo Gonzalez en Russische Dmitry Polyanskiy, waren – waarschijnlijk als gevolg van een valpartij – op de fiets ondertussen uitgeschakeld.

In het looponderdeel nam de Spaanse Vicente Hernandez al snel het voortouw en na 2,5 kilometer had hij een gat van meer dan 50 meter op de rest van het veld. In zijn voetsporen volgden ruim tien atleten die op het zilver en brons aasden. Hillebregt en Koolhaas streden hun eigen strijd in een poging zich bij de beste helft van de ruim zestig atleten te scharen.

Hernandez wist zijn voorsprong uit te bouwen en liep onbedreigd naar de winst in 1:49:11. Vanuit de achtervolgende groep was het de Amerikaanse Eli Hemming die beslag wist te leggen op de tweede plaats in 1:49:30. De Italiaanse Delian Stateff finishte als derde in 1:49:48. Zo’n drie minuten later volgde Hillebregt als beste Nederlander op een 31e plaats in 1:53:06, vlak voor Koolhaas, die 32e werd (1:53:10).