Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Pleuni Hooijman is verhuisd naar Bussum en dat heeft haar veel goeds gebracht.

Na haar laatste race vorig seizoen, in Barcelona, ging Hooijman met een positief gevoel de herfst in. ,,Aan die race heb ik een goed gevoel overgehouden. Ik ben er goed van hersteld en sindsdien met veel enthousiasme aan het doorbouwen”, aldus de triatlete die deze winter hoofdzakelijk in Nederland heeft getraind. ,,Rond kerst en Oud en Nieuw ben ik op trainingsstage geweest in Spanje en binnenkort ga ik nog twaalf dagen naar Gran Canaria, maar ik merk dat ik van reizen moe word en het fijner vind om hier met mijn groep te trainen.”

Van Amsterdam naar Bussum
Dat Hooijman van Amsterdam naar Bussum is verhuisd, maakt het ook een stuk makkelijker om met haar groep te trainen. ,,Het is gewoon super fijn om zo dichtbij te wonen en ik nu meer trainingen met de groep (Chris Brands’ trainingsgroep in Bussum, red.) kan doen”, legt Hooijman uit. ,,En ik woon maar een kilometer van het bos vandaan. Het Vondelpark was ook leuk, maar hier heb je toch wat meer kilometers natuur en je bent sneller op goede fietsroutes. Verder is het ook wel fijn dat de fietsen nu niet meer naast de eettafel aan de muur hoeven te hangen – dat gaf toch altijd aanleiding tot foto’s als er bezoek kwam – daarvoor hebben we nu een sportzolder.”

(tekst gaat verder onder foto)

Hooijman is ontzettend blij met haar nieuwe trainingsomgeving. (Foto: aangeleverd)

Een grote verandering ten opzichte van vorig jaar – ook deels te wijden aan haar verhuizing naar Bussum – is het feit dat Hooijman na een training wat vaker even haar ogen sluit. ,,Ik vind het heerlijk om na een training even te slapen. De gedachte dat je na een training even kunt gaan liggen, maakt het ook makkelijker om volle bak te gaan”, licht Hooijman toe. ,,Dat ik daar nu tijd voor heb, komt deels doordat ik geen reistijd meer kwijt ben rondom mijn trainingen, maar komt ook doordat ik mijn tijd efficiënter indeel en andere dingen eerder laat liggen.”

Investeren in het zwemmen
De focus in de trainingen lag bij Hooijman de afgelopen maanden vooral op het zwemmen. ,,Tijdens het seizoen ben ik vaak te moe om aan mijn techniek te sleutelen, maar de winter is de ideale periode om daaraan te werken. Een kleine verbetering in het zwemmen kan een groot verschil maken, want wanneer je met een andere groep uit het water komt, kan dat een hele race veranderen.”

Waar Hooijman voorgaande jaren haar zwemtrainingen vooral op eigen houtje deed, zwemt ze tegenwoordig drie tot vier keer in de week onder begeleiding van haar trainer. ,,Ik merk dat ik daardoor veel progressie maak. Ik begin er meer gevoel voor te krijgen en dat is leuk om te merken”, vertelt Hooijman. ,,Op een gegeven moment was ik al maanden bezig om een bepaald ritme onder de knie te krijgen en toen dat eindelijk lukte was ik niet normaal blij! Het is niet zo dat ik nu een wereldrecord ga zwemmen, maar het is fijn om te merken dat ik vooruitga.”

De exacte planning voor komend seizoen ligt nog niet vast, maar waarschijnlijk zal Hooijman haar seizoen ergens in maart of april openen. ,,Ik heb besloten om eerst twee halve triathlons te doen in voorbereiding op de eerste hele triathlon”, laat Hooijman weten. ,,Tot die tijd zal ik mijn trainingsvolume nog wat verder uitbouwen en wat meer snelheid inbouwen. Ik heb zin om het seizoen te beginnen!”