Vorige week hadden we het al over een meer dan bijzondere race – de UNICEF Rift Valley Marathon in dit geval – waarvoor je je eerdaags kunt aanmelden. Binnenkort volgen meerdere informatieavonden, de eerste bijvoorbeeld op 28 november bij Atletiekvereniging Phanos (Olympisch Stadion in Amsterdam) en de tweede op 29 november op het kantoor van UNICEF Nederland: Bezuidenhoutseweg 74 in Den Haag. Het is de tweede keer dat de marathon wordt gehouden. Wij spreken alvast met twee deelnemers die eerder dit jaar aan de eerste editie meededen en alleen maar redenen zien om je zo snel mogelijk in te schrijven. ,,Het is een reis die je nooit vergeet. Een sportbeleving die je nergens anders krijgt. Een avontuur dat je voor altijd zal bijblijven.” 

Tijdens de UNICEF Rift Valley Marathon reis je met een selecte groep naar Kenia. Loop je een marathon dwars door de Rift Valley, ontmoet je Lornah Kiplagat en verblijf je in haar High Altitude Training Centre en haal je samen met je medelopers een enorm bedrag aan sponsorgeld op (vorig jaar 161.000 euro, red.) dat onder andere wordt besteed aan voorlichting aan kinderen over het belang van schoon water en betere hygiëne. Maar bovenal krijg je dus een geweldige ervaring die je nooit vergeet. Dat vertelt in ieder geval Remko Vleerlaag, een paar maanden terug nog de snelste loper van de eerste groep die zich aan de reis waagde. ,,Het is misschien een beetje cliché, maar dit was echt de ultieme hardloopbeleving.”

‘Deze marathon is zoveel meer dan 42.195 meter hardlopen’

Vleerlaag liep de bijzonder zware marathon (je loopt vrijwel constant omhoog en onder een brandende zon en dus in hoge temperaturen, red.) dit jaar in 3:17 uur. ,,Maar die tijd is niet belangrijk. Wie er als eerste over de finish komt ook niet. Alle deelnemers zijn kanjers. Het gaat veel meer om de beleving en dat is een hele bijzondere. Het mooie aan deze marathon is dat het niet alleen om de 42.195 meter gaat. Het gaat minstens zoveel om het contact met je medelopers. Met de lokale bevolking en zien hoe alle toplopers uit de regio zich ontwikkelen. En vooral ook om te zien waar het geld dat je ophaalt, goed wordt besteed.” 

Net als Vleerlaag is ook Barry van Eeden, een andere deelnemer aan de eerste editie, meer dan lovend over de reis, de marathon en alles wat daarbij komt kijken. ,,Je bent maanden bezig met de voorbereiding, zowel qua trainen als met het geld inzamelen voor het goede doel. Dat wordt uiteindelijk beloond in de vorm van een enerverende week in Kenia. Met twee kersen op de taart: de marathon zelf en een bezoek aan een school waar je kunt zien hoe het opgehaalde geld terecht komt. De dankbaarheid van alle kinderen is geweldig.” 

Volgens Van Eeden is de UNICEF Rift Valley Marathon een ‘achtbaan aan emoties en hoogtepunten’. ,,Daar ga je geen spijt van krijgen. Meegaan met deze reis is eigenlijk pure rijkdom.” 

Zie je geen kans om naar een informatieavond te gaan, maar ben je wel geïnteresseerd? Via marathonkenia@unicef.nl worden al je vragen beantwoord.

Meer informatie is eventueel hier te vinden.