Je hebt van die wedstrijden die je eigenlijk niet mag missen. Regelmatig zie je ze voorbijkomen in onze rubriek ‘bijzondere races’. Eén van die races is de UNICEF Rift Valley Marathon. Ongetwijfeld één van de meest bijzondere races waar je aan mee kunt doen, al moeten we daarbij wel de kanttekening maken dat deze marathon een bijzondere eend in de bijt is.

Want, laten we maar met de deur in huis vallen: ten eerste is de UNICEF Rift Valley Marathon geen echte wedstrijd: er doen slechts 20 tot maximaal 50 hardlopers mee en het maakt niet uit wie er als eerste over de finish komt. Het gaat puur om de beleving. Daarnaast gaat het hier om een klassieke marathon, 42.195 meter hardlopen dus, en is er dus geen direct verband met triathlon. Maar toch is deze marathon er eentje – ook of misschien juist als je triatleet bent – om te onthouden. De ervaring is ongetwijfeld onvergetelijk.

Dat heeft met meerdere factoren te maken. De UNICEF Rift Valley Marathon vindt bijvoorbeeld plaats in, je raadt het al, de Rift Valley. Inderdaad: de bakermat van het hardlopen. In dit gebied in centraal Kenia is hardlopen verweven in de cultuur. Menig marathontopper is hier opgegroeid om later uit te groeien tot kampioen. Eén van die kampioenen uit de Rift Valley is de Nederlandse, veelvoudig wereldkampioene Lornah Kiplagat.

Kiplagat is dan ook nauw verbonden aan dit project van UNICEF. Samen met alle deelnemers verblijf je een week lang in het High Altitude Training Centre dat wordt gerund door de voormalig toploopster. Je leeft er zoals de toplopers dat ook doen. En toplopers zitten er, want grote namen als Michel Butter en Kalid Choukoud trainen er regelmatig. Iedere dag zie je tientallen Keniaanse toplopers trainen. Natuurlijk is er tijd om Kiplagat te ontmoeten en ze zal zelf ook meelopen tijdens de marathon.

Enerverende week voor het goede doel

De UNICEF Rift Valley Marathon wordt in 2019 voor de tweede keer gehouden. In 2018 werd de aftrap voor dit project gegeven en een groep van dertig lopers beet toen het spits af. Een onvergetelijke week was het gevolg, waarbij de lopers niet alleen veel met elkaar liepen, maar ook op safari gingen, konden relaxen en een bezoek brachten aan een Keniaanse school. Daar konden ze met eigen ogen zien wat hun deelname in de praktijk betekende. En hoe dat levens veranderde.

Want met je deelname aan de UNICEF Rift Valley Marathon draag je bij aan een betere wereld voor kinderen. Naast de deelname prijs – je betaalt voor de reis – haalt iedere deelnemer in aanloop naar de week een bedrag van €5000,- op. Dit gaat via sponsoring en daarbij wordt je ondersteund met tips & tricks vanuit UNICEF.

In 2018 werd er door de dertig deelnemers in totaal ruim €161.000,- opgehaald. Dit geld komt rechtstreeks ten goede aan het project Football for Water. Het doel van het programma is om kinderen op een speelse manier voorlichting te geven over het belang van schoon water en hygiëne. Daarnaast worden sport- en spelactiviteiten, waaronder voetbal, gebruikt om de sociale vaardigheden van kinderen te versterken. Zo wordt er aandacht besteed aan zelfvertrouwen, samenwerken en het omgaan met winnen en verliezen. Vaardigheden die de kinderen ook in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Het sporten stimuleert kinderen ook om naar school te komen. Daar zorgen UNICEF en Aqua for All voor water- en sanitaire voorzieningen, zoals wasbakken en gescheiden toiletten voor jongens en meisjes. 

UNICEF houdt de komende weken een aantal informatieavonden, waarbij je uiteraard al je vragen kunt stellen. De eerstvolgende informatieavond is op 28 november bij Atletiekvereniging Phanos. Dit is in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Een dag later, op 29 november, vindt opnieuw een informatieavond plaats, dit keer op het kantoor van UNICEF Nederland: Bezuidenhoutseweg 74 in Den Haag. 

Zie je geen kans om naar een informatieavond te gaan, maar ben je wel geïnteresseerd? Via marathonkenia@unicef.nl worden al je vragen beantwoord.

Meer informatie is eventueel hier te vinden.