Terwijl de spreekwoordelijke mussen in Nederland nog net niet van de daken vallen en vrijwel het hele land zwicht onder de bijzonder hoge recordtemperaturen, kunnen we eigenlijk alleen maar dromen van een beetje verkoeling. De 29-jarige Deen Anders Hofman zoekt het andere uiterste op: hij bereidt zich voor op een triathlon op Antarctica. 3.8 kilometer zwemmen in ijswater, 180 kilometer fietsen door de sneeuw en dan nog een ijskoude marathon in een temperatuur van rond de -15 graden Celcius.

Dat deze uitdaging een hels karwei gaat worden bewijst alleen al zijn eerste test, waarbij hij maar liefst vijftig keer van zijn fiets viel. Wat drijft hem dan? In gesprek met het Duitse weekblad Die Zeit doet hij zijn verhaal. ,,Ik heb gekeken naar in welke continenten de Ironman nog niet heeft plaatsgevonden. Alleen Antarctica bleef over. In 2016 heb ik meegedaan aan een ‘normale’ Ironman en toen dacht ik dat ik dit hoofdstuk kon afsluiten. Maar Nick Jacobsen heeft me aan het denken gezet.”

Sprong van 200 meter

Jacobsen blijkt een Deense kitesurfer, die met zijn kite vanaf de Burj Al Arab (het wereldberoemde en ultraluxe hotel in Dubai, red.) sprong en daarbij een hoogteverschil van maar liefst 200 meter hoogte overbrugde. ,,Een sprong van 20 seconden, maar een project van vijf jaar”, legt Hofman uit. ,,Ik heb de documentaire erover gezien en het was absoluut te gek. Toen begon ik mezelf af te vragen hoe ik een nieuwe betekenis kon geven aan de perceptie van het mogelijke binnen mijn eigen sport: triathlon.”

En dat gaat dus gebeuren. Op Polar Point om precies te zijn. ,,We varen er vanuit Argentinië heen, een tocht die zo’n vijf tot zes dagen zal duren. De hele expeditie, alles bij elkaar, kost ongeveer een maand. Het is een zeer afgelegen plek en je komt er niets anders tegen dan dieren.”

‘Al mijn vrienden zeggen dat ik gek ben’

Hofman reist met een team van tien man: een cameraploeg, gidsen, doktoren en zijn broertje. ,,Hij zal hoogstwaarschijnlijk diegene zijn die me – als het nodig is – uit het water trekt als ik dat zelf weiger. Al mijn vrienden zeggen dat ik gek ben. Toch steunt iedereen dit project en dat maakt me blij.”

‘Je begint je af te vragen of het onmogelijk is’

Hoe de route van zijn ‘Ironman’ zal verlopen, is nog onduidelijk. ,,Er zullen waarschijnlijk rondes van 20 tot 40 kilometer op de fiets worden afgelegd. De looprondes zullen sowieso niet langer zijn dan tien kilometer, om te voorkomen dat we verdwalen. Veel mensen zeggen dat het onmogelijk is: ik ben geen professional en ik ben nog nooit op Antarctica geweest. Zwemmen in water dat tegen het vriespunt aan zit? Fietsen zonder wegen? Tja, als tien mensen zeggen dat het onmogelijk is, begin je je soms af te vragen of ze gelijk hebben. Maar goed, niemand heeft het ooit eerder geprobeerd, dus kunnen ze ook niet zeggen of het al dan niet onmogelijk is. Ik verzet me graag tegen wat anderen over mij zeggen of denken.”

Een beetje gek

Dat het ‘een beetje gek’ is, dat erkent ook Hofman zelf. Extra bijzonder: triathlon blijkt niet zijn favoriete sport en naar eigen zeggen is hij ook nog eens een slechte zwemmer. ,,Maar dat maak ik met het hardlopen wel weer goed. Al geef ik eigenlijk ook niet zoveel om lange afstanden. Ik geef de voorkeur aan sprinten.”

Waarom dan de uitdaging? ,,Ik hou van fysieke uitdagingen en ik wil bewijzen dat grenzen slechts percepties zijn. Het belangrijkste is om de eerste stap te zetten en in jezelf te geloven. Ik kijk uit naar de uitdaging in plaats van dat ik tegen de problemen op zie die me ervan zouden weerhouden.”