Op voorhand beloofde de laatste Eredivisie wedstrijd van dit seizoen een zeer spannende te worden. En spannend werd het vandaag – tijdens het NK Sprint Triathlon in Ouderkerk aan de Amstel – zeker. Na een mooie onderlinge strijd tussen de teams uit de top van het klassement, trokken de grootste favorieten uiteindelijk toch aan het langste eind. Ferro Mosae – Maastricht (vrouwen) en Squadra – Eindhoven (mannen) pakten de dagzege en veroverden daarmee ook hun derde landstitel op rij.

Voor de mannen van Squadra is het naast de derde landstitel op rij tevens de vierde landstitel in totaal en daarmee tonen de Eindhovenaren eens te meer aan dat zij echt de beste ploeg van Nederland zijn. Spannend werd het dit seizoen wel, want gedurende alle wedstrijden voelden zij de hete adem van Rogelli / TriMates uit Utrecht in de nek. Ook vandaag was dat, tijdens de afsluitende wedstrijd in Ouderkerk aan de Amstel die dus tegelijkertijd dienst deed als het NK Sprint Triathlon, weer het geval. ,,Het is hartstikke mooi dat we hier onze titel kunnen prolongeren”, aldus de formatie in een eerste reactie. ,,Er was maar één plan: winnen. En dat hebben we gedaan. Met het team waarmee we vandaag aan de start stonden, mocht dat geen probleem zijn.”

De volledige reactie van Squadra:

(tekst gaat verder onder video)

‘Zeer spannend seizoen’

Toch erkenden ook de atleten van Squadra dat het een zeer spannend seizoen was. ,,Af en toe was het wel een uitdaging om de dagwinst binnen te halen, maar uiteindelijk is het gelukt en hebben we het klassement gepakt.” Squadra werd dit seizoen uiteindelijk twee keer tweede en drie keer eerste. Met zeven punten bleef het Rogelli / TriMates uit Utrecht (9) met twee punten voor, terwijl TC Twente uit Enschede op gepaste afstand derde werd.

Niet alleen qua ploegenklassement was de wedstrijd in Ouderkerk een spannende, want ook individueel werd er op het scherpst van de snede gestreden. Het bleek Donald Hillebregt – die dit seizoen overigens niet uitkomt voor een Eredivisie-team – die over de langste adem beschikte. Enigszins verrassend kwam hij dolblij en als eerste over de streep, daarmee zichzelf kersvers Nederlands Kampioen kronend. Hij bleef Squadra-atleet Marco van der Stel – die nog ontsnapte aan een diskwalificatie wegens het per ongeluk aantikken van andermans spullen in de wisselzone – en Rogelli TriMates-atleet Joey van ‘t Verlaat voor.

(tekst gaat verder onder foto)

Vrouwen Ferro Mosae pakken opnieuw landstitel: derde op rij. (Foto: Teamcompetities)

Vrouwen Ferro Mosae: ‘opluchting én blijdschap’

Vanzelfsprekend net zo blij als de mannen van Squadra, waren de vrouwen van Ferro Mosae. Ook deze Limburgse formatie pakte hun derde landstitel op rij. ,,Opluchting en blijdschap. Vooral dat laatste. Vorige week was het nog wel even spannend, maar we wilden vandaag alles geven en dat is gelukt. Vandaag hebben we ‘even’ laten zien wie de beste is.”

Het is mooi om te zien dat ook de vrouwen van Ferro Mosae doorhadden dat het dit seizoen spannend was en dat er na hun vijfde plaats in Veenendaal, waardoor vorige week maar liefst drie ploegen (Ferro Mosae, TVA uit Almere en Kijani uit Beesd) op gelijke hoogte kwamen en dus evenveel kans hadden op de landstitel, best wel wat spanning ontstond. ,,Iedereen zag vandaag natuurlijk kansen, dus dan is het extra mooi om de titel nu te pakken.”

De volledige reactie van Ferro Mosae:

(tekst gaat verder onder video)

Vier beste ploegen bleken opnieuw beslissend

Het waren uiteindelijk de vier beste ploegen in het klassement die ook in Ouderkerk de toon bepaalden. Ferro Mosae won dus, Hellas werd tweede, Kijani derde en TVA moest genoegen nemen met een vierde plaats. Door die vierde plaats misten de Almeerse vrouwen op een haar na het podium in het eindklassement, waar ze ook vierde werden.

Dat eindklassement werd dus gewonnen door Ferro Mosae, dat elf punten heeft. Kijani volgt als tweede met dertien punten en het brons is voor Hellas, dat ook dertien punten heeft maar op basis van een lager plaatscijfer wel onder Kijani eindigt.

De individuele wedstrijd werd gewonnen door een ijzersterke Sarissa de Vries. Lange tijd ging zij gelijk op met Ferro Mosae-ploeggenote Rani Skrabanja, die uiteindelijk tweede werd in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. De derde plaats was voor Hellas-atlete Jony Heerink.

Voor de volledige dag- en einduitslag kun je terecht op de website van Teamcompetities.