Wat een bijzondere dag voor de Noorse Kristian Blummenfelt. Hij sleepte vandaag zijn eerste WTS overwinning binnen in een bijzonder zwaar bezette wedstrijd in Lausanne, Zwitserland. Na een sterk looponderdeel stopte hij de klok op 1:50:46 met het finishlint in handen. Daarmee was hij onder andere de Spaanse Mario Mola (+0:16) en de eveneens Spaanse Fernando Alarza voor (+0:31). Het was een wedstrijd in een wedstrijd, want de allergrootste titel ging naar de Franse Vincent Luis. Hij stelde met een vijfde plaats de winst van het ITU WTS klassement veilig. Jorik van Egdom stond ook aan de start, maar stapte tijdens het fietsen uit.

Zoals vaker dicteerde de Zuid-Afrikaanse Henri Schoeman het tempo in het water. Zo klom hij na 18:02 minuut aan wal met onder andere Luis en de Belgische Marten van Riel in zijn voeten. Van Egdom begon na het zwemonderdeel aan een eenzame tocht: nadat hij als 61e uit het water kwam op 1:04 minuut tot de kop, miste hij de grote achtervolgende groep. Zo lag hij al snel achter de groep opkijkend tegen een gat van 1:30 minuut tot de eerste mannen. Uiteindelijk stapte Van Egdom om nog onbekende reden uit in de derde ronde van het fietsen.

Na het zwemmen nam een groep van veertien man aanvankelijk de leiding op de fiets; daarin onder andere Jonathan Brownlee, Luis, Van Riel, Blummenfelt en Javier Gomez. Eén ronde wist deze formatie stand te houden. Vervolgens moesten ze er toch aan geloven en smolten er negen man van achter bij. Onder andere een opgeluchte Mola werd daarmee beloond voor het harde achtervolgingswerk. Ondanks een paar ontsnappingspogingen slaagde niemand erin om voor de tweede wissel definitief weg te rijden bij deze grote groep. Wél slaagde de kopgroep er in om de achtervolging op ruim anderhalve minuut afstand te houden.

Met 23 man trok de groep nagenoeg gelijktijdig hun loopschoenen aan. Toch wist Blummenfelt net voor de rest zijn voet op het blauwe tapijt te zetten en deze ook weer als eerste te verlaten. Zo vloog hij aan de leiding het loopparcours op. Een achtervolgend groepje van zes – aangevoerd door Mola en daarachter onder andere Luis, Gomez en Alarza – liet het er niet bij zitten en zo werd de Noor flink opgejaagd. Na één van de vier looprondes zakte Gomez weg uit dit groepje. Landgenoot Mola liep daarentegen sterk naar voren en haalde, met Luis in zijn schaduw, Blummenfelt terug.

Opvallend genoeg herpakte een indrukwekkend sterke Blummenfelt zijn eenzame koppositie snel en zo gaf hij wederom klassementleider Luis en Mola het nakijken. Het goud en zijn eerste WTS overwinning pakte niemand Blummenfelt meer af. Zo zegevierde de dolblije Noor vandaag in Lausanne na 1:50:46. Daarachter pakte Mola het zilver (+0:16) en Alarza het brons nadat Luis terugzakte in de laatste kilometers (+0:31). Met een vijfde plaats pakte Luis alsnog de grootste titel van vandaag: zo werd hij Wereldkampioen door het WTS klassement te winnen in deze laatste beslissende wedstrijd.