Ieder jaar komt er een aantal totaal nieuwe loopschoenen op de markt die opnieuw definiëren wat een loopschoen is en hoe deze eruit ziet en werkt. Niet al te lang geleden maakte ieder merk ongeveer dezelfde schoen en werden deze modellen ieder jaar een beetje aangepast. Tót de revolutie in het hardlopen: van minimalistisch schoenen naar maximale demping, naar nieuwe materialen, maar vooral met een indrukwekkend hoeveelheid nieuw wetenschappelijk bewijs. Dit bewijs laat zien dat schoenen helemaal niet zo werken zoals we dachten dat ze werkten. Als gevolg hiervan zien we de laatste jaren veel innovatie bij hardloopschoenen. Onderstaand vijf schoenen waarbij een nieuwe techniek is toegepast. 

Salomon Predict RA

pastedGraphic.png
(Foto: Triathlete.com)

Wat is er nieuw?
Voor de predict RA is opnieuw naar de interactie tussen de schoen en de voet gekeken, waarbij stabiliteit is gecreëerd door de geometrie aan te passen in plaats van de hardheid van de zool. Schoenen zelf zijn vaak grotendeels de oorzaak van instabiliteit bij het lopen. Een blote voet op een harde ondergrond is het stabielste dat er bestaat. We hebben echter demping nodig om onze voeten te beschermen voor de harde ondergrond waar we op lopen. Die laag met demping creëert echter een zekere afstand van de grond waartussen dus dat mee-verende plateau zit. Dit zorgt voor onstabiliteit bij het hardlopen. De meeste schoenen hebben hardere materialen op strategische plekken om ze stabieler te maken. De Predict RA doet dat anders: de lagen in de zool hebben diepe groeven die op de gewrichten in de voet lijken. Het resultaat is een zool met tien ‘platformen’ die zich onafhankelijk kunnen aanpassen aan de voet en ondersteuning en demping bieden waar dat nodig is.

Skechers GORun 7 Hyper

pastedGraphic_1.png
(Foto: Triathlete.com)

Wat is er nieuw?
Skechers meldt zich met GORun 7 Hyper ook aan het front wanneer het om innovatie gaat. De schoen heeft een nieuwe ultra-licht en ultra-veerkrachtige HyperBurst foam. HyperBurst begint als EVA foam, hetzelfde materiaal dat al sinds de jaren ’70 in schoenzolen zit. Skechers satureert het EVA foam echter met vloeibaar CO2 dat onder druk gezet en opgewarmd wordt, waardoor het zijn gasvorm weer terug krijgt. Hierbij ontstaan duizenden kleine bubbeltjes in de middenzool. Doordat de bubbels groter zijn dan normaal, is de zool extra licht. Daarnaast zijn de celwanden extra dik, waardoor de schoen extra duurzaam is.

Under Armour HOVR Infinite

pastedGraphic_2.png
(Foto: Triathlete.com)

Wat is er nieuw?
Under Armour introduceerde vorig jaar al hun HOVR technologie, maar past deze nu toe op de Infinite schoenen. Deze heeft foam dat energie terug geeft over de hele lengte van de middenzool. De perfecte middenzool biedt zowel demping als een stevig plateau dat stabiliteit geeft. De HOVR technologie geeft dit effect door een lichte foam in een mesh te verwerken waardoor het zijn vorm behoudt en snel terugveert. Dit ‘energy web’ is aan de onderkant en de zijkanten omgeven door een stevigere drager die de stabiliteit verbetert. Samen met de middenzool wordt een ‘zero-gravity zwevend’ gevoel beloofd.

Puma Speed 500