Het wordt dringen geblazen wat betreft Nederlandse deelneemsters aan het WK Ironman in Nice, want naast de al gekwalificeerde Els Visser, Lotte Wilms en Marlene de Boer, heeft nu ook Diede Diederiks een slot voor de wedstrijd in september bemachtigd. Diederiks deed dat vandaag met een geweldig knappe tweede plaats bij Ironman Zuid-Afrika. De Boer maakte met een eveneens ijzersterke vierde plaats ook aanspraak op een slot, maar was al gekwalificeerd voor Nice.

Tijdens het zwemmen was het de Spaanse Marta Sanchez die het tempo dicteerde en zo hard zwom, dat niemand kon volgen. Na 52:18 minuut had ze haar 3.8 kilometer zwemmen gehad en was het vervolgens meer dan vier minuten wachten voor de Britse Susie Cheetham als tweede naar haar fiets mocht. Een paar seconden later volgden Daniela Ryf en ook Marlene de Boer, terwijl daar weer een paar seconden achter Daniela Bleymehl in vijfde positie volgde. Emma Bilham kwam als zesde uit het water en daarna was het de beurt aan Diede Diederiks, die na 59:25 minuut en in zevende positie aan het fietsen begon.

Bleymehl naar koppositie, Diederiks rukt op

Op de fiets kwam het veld aanvankelijk steeds wat dichter bij elkaar te liggen en al snel was duidelijk dat Sanchez haar minuten voorsprong niet kon behouden. Dat kwam voornamelijk door Bleymehl, die ontzettend sterk fietste en na ongeveer zestig kilometer de leiding in de wedstrijd overnam. De vrouwen daarachter wisselden meerdere keren van positie en twee dingen vielen op: allereerst dat Ryf het tempo niet aankon en behoorlijk ver wegzakte, terwijl De Boer en ook Diederiks juist ontzettend goed fietsten en zich vooraan de wedstrijd wisten te handhaven. Diederiks was zelfs zo sterk dat ze een paar minuten achterstand op onder andere De Boer goedmaakte en uiteindelijk de derde positie van haar landgenote overnam.

Eenmaal in T2 had Bleymehl een comfortabele voorsprong opgebouwd; met 3:51 minuut voorsprong op Sanchez, 4:34 minuut op Diederiks en 5:27 minuut op De Boer wisselde de Duitse richting marathon, terwijl Ryf als vijfde volgde en toen ruim negen minuten achterstand had.

Diederiks vliegt, maar Sanchez bijt zich vast

In de beginfase van de marathon leek Diederiks vleugels te hebben; behoorlijk lang legde de Nederlandse het hoogste tempo op de mat en al na tien kilometer nam ze de tweede positie van Sanchez over. Ondertussen maakte Diederiks aanzienlijk tijd goed op Bleymehl en halverwege de run was er nog minder dan een minuut marge voor de koploopster over. Tegelijkertijd gaf Sanchez zich ook niet gewonnen, want waar de Spaanse eerst wat tijd verloor op Diederiks, begon ze haar achterstand nu weer goed te maken.

Niet veel later ging Sanchez zelfs terug voorbij aan Diederiks en werd ook Bleymehl verschalkt: na 27 kilometer lopen liepen de eerste drie vrouwen binnen twintig seconden van elkaar en volgde De Boer als vierde op 2:32 minuut achterstand. De Boer moest op haar beurt voorzichtig over haar schouder kijken, want de Duitse Laura Zimmermann die aan een imponerende inhaalslag bezig was, kwam steeds dichterbij en lag nog maar twee minuten achter de Nederlandse.

Definitieve beslissing valt in laatste twaalf kilometer

Na dertig kilometer leek de definitieve beslissing in de wedstrijd te vallen: Sanchez liep ineens in rap tempo uit op Diederiks, terwijl Bleymehl juist volledig wegviel. Daarmee leek de strijd om het goud en zilver beslecht in het voordeel van de Spaanse atlete, terwijl Zimmerman ondertussen inderdaad voorbij was gegaan aan De Boer. Voor De Boer betekende het wegvallen van Bleymehl echter wel dat ze, ondanks de inhaalactie van Zimmerman, nog steeds op een vierde plaats lag en daarmee verzekerd leek van een topklassering.

Sanchez won de race in een tijd van 9:15:36. Diederiks pakte een tweede plaats in 9:17:52 – en daarmee een WK-slot voor Nice – en Zimmermann werd derde in 9:19:12. De Boer finishte na 9:21:18 als vierde.