De wedstrijd kreeg door het ontbreken van een zwemonderdeel – dat werd afgelast – een totaal andere dynamiek, maar Marlene de Boer was vandaag hoe dan ook van wereldklasse tijdens Ironman Cozumel. Na een geweldige race werd de Nederlandse topatlete zojuist derde tussen een sterk veld. Daarmee heeft De Boer een slot voor het WK Ironman in Nice (2024) te pakken.

Het is voor De Boer het zoveelste succes van dit seizoen, want nadat ze eerder bij Ironman 70.3 Cork haar eerste profwinst pakte, werd ze daarna ook nog tweede bij het EK Long Distance bij Challenge Almere-Amsterdam en werd ze vierde bij Challenge Vieux Boucau. De ster van de atlete is dus snel rijzende, want ook vandaag heeft De Boer weer een topprestatie geleverd.

Na veertig kilometer op de fiets waren de eerste serieuze verschillen in het vrouwenveld al wel ontstaan: Dede Griesbauer, Svenja Thoes, Frade Gurutze en Angela Naeth reden op de eerste vier posities en allemaal binnen een minuut van elkaar, terwijl Marlene de Boer als vijfde volgde op bijna twee minuten achterstand. Ze zag zich op dat moment omringd door landgenote Diede Diederiks, die één positie en slechts tien seconden achter haar fietste.

De hoop dat beide vrouwen zich aan elkaar op konden trekken kwam echter bedrogen uit, want niet veel later kreeg Diederiks – misschien wel omdat ze zich téveel aan De Boer optrok – een penalty. Het betekende minuten stilstaan voor Diederiks en daardoor ook positieverlies. De Boer reed uiteraard onverstoorbaar door, maar kon niet voorkomen dat zij ook wat posities en vooral tijd begon te verliezen gedurende de tweede helft van het fietsonderdeel. Overigens had dat ook te maken met een penalty die ook aan De Boer werd uitgedeeld. Uiteindelijk won ze toch ook weer posities terug en keerde ze sterk in vijfde positie terug in T2: De Boer’s achterstand was toen opgelopen tot bijna acht minuten. Naeth voerde op dat moment de race aan, kort gevolgd door Svenja Thoes. De Canadese Fauteux volgde in derde positie op vijf minuten en Gurutze als vierde op ruim zes minuten. Diederiks volgde achter de Boer op een zesde plaats, maar reed toen wel meer dan twaalf minuten achter de koploopster.

Tijdens de marathon begonnen zowel Gurutze, De Boer als Diederiks aan een inhaalrace, waarbij de Spaanse de beste zaken deed. Iets na het halve marathon-punt nam ze de leiding in de wedstrijd over en die zou ze ook niet meer uit handen geven. Ondertussen was De Boer al opgerukt naar een mooie derde plaats en ook die zou ze niet meer verspelen. Tegelijkertijd liep Diederiks vijfde, maar had ze nog zicht op de vierde plaats.

Uiteindelijk won Gurutze de wedstrijd in 7:36:10. Thoes werd tweede in 7:43:03 en De Boer derde in 7:57:02.

De Amerikaanse Naeth finishte in 7:59:57 als vierde en bleef dus nog net voor Diederiks. Zij werd vijfde in 8:03:14. Die prestatie is des te meer bijzonder omdat Diederiks haar debuut maakte op de Long Distance.