De tijden bij Ironman Cozumel zijn altijd razendsnel – vooral omdat het volledige zwemonderdeel met de stroming in de rug wordt gezwommen – maar vandaag zal er nóg sneller worden geracet. Het zwemonderdeel is namelijk gecanceld. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden, maar langs het parcours zijn er ook mensen die aangeven dat er teveel pijlstaartroggen in het water zouden zitten en dat dat niet veilig genoeg is voor de deelnemers.

De waarheid is dan ook waarschijnlijk dat het een combinatie van factoren is, maar één ding is zeker: voor de wereldberoemde wedstrijd is het ontzettend jammer dat er alleen gefietst en gelopen zal worden. Gisteren kondigde Ironman nog aan dat het zwemonderdeel zeker plaats zou vinden, maar dat is dus niet het geval.

Voor Menno Koolhaas, die wordt gezien als een serieuze kanshebber voor een topklassering, is het in ieder geval een bittere pil, want de Nederlander is ijzersterk in het water. Voor de andere Nederlandse profatleten – Tristan Olij, Tom Oosterdijk, Diede Diederiks en Marlene de Boer – is het waarschijnlijk minder vervelend; zij moeten het juist hebben van hun sterke fiets- en looponderdeel en lopen doorgaans wat meer achterstand op tijdens het zwemmen.

De race zal – naar alle waarschijnlijkheid – in time trial format starten, waarbij alle atleten om de zoveel tijd op de fiets van start gaan.