De specifieke – en op het oog loodzware – warmtetraining van Marten van Riel heeft zijn vruchten afgeworpen, want de Belgische topatleet heeft zojuist een klinkende overwinning bij Ironman 70.3 Fortaleza geboekt. Van Riel was zó sterk dat hij niemand de kans gaf om überhaupt maar in de buurt te komen.

Ironman had problemen met de timing-registratie bij uitkomst van het water, dus er kan vooralsnog weinig worden gezegd over de zwemtijden, maar toen Van Riel vijf kilometer op de fiets zat, had hij al een voorsprong van meer dan twee minuten op Reinaldo Colucci, Danilo Pimentel en Antonio Benito Lopez.

Toch begon de echte ‘Van Riel-show’ pas vanaf dat moment, want gedurende de negentig kilometer op de fiets ging de gaskraan vol open en bleek dat Van Riel alleen voor de overwinning naar Brazilië was afgereisd. Toen hij zijn fiets in de rekken van T2 terughing, was zijn voorsprong gegroeid tot meer dan zes minuten en had hij een groep van zes atleten achter zich aan.

Van die achtervolgers begon de Spanjaard Antonio Benito Lopez het meest voortvarend aan de halve marathon en halverwege had hij wel iets van zijn achterstand afgesnoept, maar toch was het gat nog steeds meer dan vijf minuten en daarmee redelijk comfortabel voor Van Riel.

In de slotkilometers verloor Van Riel nog wel iets van zijn voorsprong, maar zijn overwinning kwam nergens ook maar een klein beetje in gevaar. Hij won de race in een tijd van 3:43:58. Benito Lopez werd tweede in 3:47:17 en de Braziliaan André Lopes derde in 3:50:32.

De vrouwenrace werd gewonnen door Ellie Salthouse. Zij won in een tijd van 4:16:34.