De Spanjaard Francisco Javier Gómez Noya en Britse Emma Pallant-Browne hebben een prachtige overwinning aan hun 2023-seizoen toegevoegd: beide atleten waren overduidelijk de sterksten tijdens Ironman 70.3 Mossel Bay. In Zuid-Afrika besliste Gómez Noya de race tijdens de run, terwijl Pallant-Browne vrijwel de hele dag aan de leiding ging en niemand kans gaf om ook aanspraak op de overwinning te maken.

Tijdens het zwemmen was het nog de Zuid-Afrikaan Nicholas Quenet die het veld in de mannenrace aanvoerde en uiteindelijk na een zwemtijd van 25:27 richting T2 mocht. Hij werd toen op 1:12 minuut door Gómez Noya gevolgd, terwijl Cameron MacNair en Keegan Cooke als derde en vierde uit het water kwamen, met toen een achterstand van 2:30 minuut. Matt Trautman, die uiteindelijk op het podium zou finishen, lag na het zwemmen achtste met een achterstand van ruim vier minuten.

Op de fiets leek Quenet aanvankelijk bijzonder sterk toen hij zijn voorsprong op Gómez Noya uit zag groeien tot bijna vier minuten en de andere mannen ook een kleine minuut extra verloren, maar in de tweede helft verloor Quenet ineens veel tijd – het is op moment van schrijven nog niet duidelijk of hij het moeilijk had of te maken had met mechanische pech – en daarmee ook zijn koppositie. Eenmaal terug in T2, lagen Trautman en Gómez Noya samen aan de leiding, ruim twee minuten voor MacNair en bijna vijf minuten voor op Quenet.

Tijdens de run werd al snel duidelijk wie Ironman 70.3 Mossel Bay zou winnen; Gómez Noya rende meteen weg bij Trautman en zag zijn voorsprong gedurende de 21 daaropvolgende kilometers alleen maar groter worden. Toen Gómez Noya in een tijd van 3:51:46 won, was zijn voorsprong op Trautman, die dus tweede werd, opgelopen tot 2:35 minuut. Quenet sleepte er nog wel een mooie derde plaats uit en finishte 8:22 minuut na de winnaar.

Vrouwenrace – drie vrouwen aan de start, geen rem op Pallant-Browne

In de vrouwenrace was Emma Pallant-Browne dus oppermachtig; het was de Zuid-Afrikaanse Magda Nieuwoudt die met een zwemtijd van 32:34 nog als eerste uit het water kwam, maar Eloise Du Luart en Emma Pallant-Browne zaten daar slechts tien seconden vanaf. Daarmee was het vrouwenveld ook meteen compleet, want er stonden slechts drie vrouwen aan de start.

Op de fiets en ook tijdens de run bouwde Pallant-Browne een steeds grotere voorsprong op. Ze won de race in een tijd van 4:21:24 en Magda Nieuwoudt werd tweede op 6:37 minuut achterstand. Du Luart werd derde maar op meer dan twintig minuten achterstand.